Geld verdienen met Beleggen

Waar je vroeger alleen op de beurs kon beleggen, kun je sinds de komst van het internet volledig vanuit huis beleggen op de aandelenmarkt. Hierdoor kun je met beleggen online geld verdienen vanuit huis. Op deze pagina zullen we alles uitleggen over geld verdienen met beleggen.

We kijken naar wat beleggen is, hoe het werkt en hoe je er geld mee kunt verdienen. Daarnaast geven we aan het einde van het artikel ook een stappenplan.

Inhoudsopgave

Wat is beleggen?

Beleggen is het investeren van geld met de verwachting dat de investering over tijd met waarde toeneemt, om hieraan geld te verdienen. Hierbij kan de investering natuurlijk ook in waarde afnemen, waardoor je geld verliest. Vaak beleggen particulieren via de aandelenbeurs.

aandelenmarkt

In Nederland is de bekendste beurs de AEX. Hier wordt onder andere gehandeld in aandelen. Echter, heb je naast aandelen ook nog obligaties, grondstoffen en beleggingsfondsen. De AEX is altijd tussen 9.00 en 17.30 open, waarbij je tussen deze tijden kunt handelen.

Tegenwoordig kun je vanuit huis, achter de computer beleggen. Dit via online beleggingsplatformen waar je zelf de keuze kunt maken over waar en waarin je gaat beleggen. Daarbij kun je naast de Nederlandse beurs ook beleggen bij andere beurzen wereldwijd.

Hoe werkt beleggen?

Wanneer je geld wilt verdienen met beleggen kun je vanuit beleggen in verschillende soorten beleggingsproducten. Op de aandelenbeurs kun je namelijk niet alleen beleggen in aandelen maar ook in obligaties, grondstoffen en beleggingsfondsen.

Aandelen

Aandelen kopen is een van de meest populaire beleggingsvormen. Bij het aankopen van aandelen wordt je deels eigenaar van een bedrijf. Wanneer het met een bedrijf goed gaat kan de waarde van het aandeel stijgen. Mocht het slecht gaan met het bedrijf kan het aandeel ook weer in waarde dalen.

Naast een koersstijging of daling kun je ook een dividend uitkering krijgen als een bedrijf winst maakt. Veel bekende bedrijven bevinden zich op de beurs. Denk hierbij aan KLM, PostNL, Apple, Tesla, ABN Amro en nog veel meer. 

Obligaties

Bij een obligatie leen je geld uit aan een bedrijf of land. Je ontvangt dan elk jaar rente over het uitgeleende bedrag. Daarnaast krijg je wanneer de obligatie afloopt het bedrag van de lening terug. 

Aan een obligatie zit altijd een waarde vast. Deze kan gedurende de looptijd van de obligatie fluctueren.

Grondstoffen

Naast aandelen waar je een deel van een bedrijf koopt kun je ook handelen in grondstoffen. Denk hierbij aan grondstoffen zoals goud, zilver, olie en aardgas. 

Interessant is om te zien dat wanneer de olieprijs stijgt op de beurs, je dit terugziet in de benzineprijzen bij de pomp.

Beleggingsfondsen

De makkelijkste manier om op de beurs te handelen is via beleggingsfondsen. Dit is een door experts beheerde portefeuille waarin verschillende beleggingen worden gecombineerd. 

Met een beleggingsfonds kun je dus heel eenvoudig in een keer breed gespreid beleggen, doordat fondsen vaak veel verschillende aandelen hebben. Daarnaast heeft het als voordeel dat je minder tijd kwijt bent aan je beleggingen. Wel worden er meestal kosten in rekening gebracht voor de dienstverlening.

Geld verdienen met beleggen

Met beleggen heb je twee manieren om geld te verdienen. De eerste is door een koersstijging en de tweede door dividenduitkering.

Koersstijging

beleggen voor beginners

De meest voorkomende manier om geld te verdienen op de beurs is door middel van koersstijging. Dit is wanneer je een aandeel koopt voor een bepaalde prijs en die later weer verkoopt voor een hogere prijs.

Als voorbeeld kopen we een aandeel in Apple voor € 280,-. Wanneer de koers vervolgens stijgt en die op € 300,- staat, kunnen we winst maken. 

Door het aandeel te verkopen maken we een winst van € 20,- (€ 300,- € 280,-). Dit is dan winst dat behaald is door middel van koersstijging.

Dividend

De tweede manier om geld te verdienen op de beurs is door middel van dividend. Deze methode is minder voorkomend doordat niet alle aandelen dividend aanbieden.

Wanneer bedrijven winst maken kunnen ze ervoor kiezen om de winst in het bedrijf te investeren of uit te keren. Dividend is wanneer een bedrijf een deel van de winst uitkeert aan de aandeelhouders. Sommige bedrijven doen dit wel en andere weer niet. Daarnaast stellen bedrijven die dit wel doen vaak ook een doel om bijvoorbeeld 50% van de winst uit te keren.

Het uitkeren van de winst kan gebeuren in de vorm van een geldbedrag of in stockdividend. Bij stockdividend wordt de winst uitgekeerd in aandelen. Dus je krijgt dan extra aandelen die je kunt verkopen.

Hier is een kort overzicht met de vijf bedrijven die dividend uitdeelde in Nederland in 2019. Het dividendpercentage is hoeveel dividend er werd uitgekeerd vergeleken met de aankoopprijs van het aandeel. Naast Nederlandse bedrijven zijn er internationaal ook veel bedrijven die dividend uitkeren.

BedrijfDividend
ABN Amro8,7%
Unibail-Rodamco-Westfield (Vastgoed)7,8%
Aegon7,6%
Randstad6,3%
Royal Dutch Shell6,2%

Wat verdien je met beleggen?

Het is moeilijk om specifiek te zeggen wat je kan verdienen met beleggen voor beginners. Dit omdat het afhankelijk is van erg veel factoren zoals:

  • Bedrag dat je inlegt;
  • Tactiek die je gebruikt;
  • Beleg je op korte- of lange termijn;
  • Welke risico’s er genomen worden.

Als voorbeeld nemen we een belegger die met € 1000,- begint en gemiddeld 10% rendement per jaar maakt. 

BeleggingenWinst
Inleg€ 1000,-€ 0,-
Eerste jaar€ 1100,-€ 100,-
Tweede jaar€ 1210,-€ 210,-
Derde jaar€ 1331,-€ 331,-

Zoals in het tabel te zien is, nemen de inkomsten exponentieel toe naarmate je langer bezig bent. Het is echter wel zo dat je nooit precies een bepaald percentage aan rendement zal behalen op de beurs. Zo zijn er goede en slechte jaren op de beurs, wat effect zal hebben op je inkomsten. 

Brokers

Wanneer je begint met beleggen vanuit huis, heb je een broker nodig. Dat is een beurshandelaar waar je online aandelen en andere beleggingsproducten kan kopen en verkopen.

Het is belangrijk om te kijken naar welke broker het beste bij jouw past. Zo hebben brokers verschillende transactietarieven voor het aankopen en verkopen van aandelen. 

Naast de standaard brokers heb je ook nog programma’s waarmee je met wisselgeld kan beleggen. Daarvan is er eentje Peaks. Daarbij kun je instellen dat elke keer wanneer je een aankoop doet het bedrag naar boven wordt afgerond. De afronding die plaatsvindt, zal vervolgens naar je beleggingsaccount gaan.

Hoe begin je met beleggen?

Wanneer je begint met beleggen moet je een aantal stappen volgen:

  1. Zoek een broker die bij je past en maak een account aan. Deze heb je nodig om te gaan handelen op de beurs;
  2. Bepaal hoeveel geld je wilt inleggen om mee te gaan handelen. Dit bedrag kun je vervolgens storten op het account bij je broker;
  3. Bepaal of je nog tools gaat gebruiken. Met tools kun je de beurskoersen beter gaan volgen. Hiervan is een voorbeeld de Trading Navigator Methode;
  4. Bepaal de tactiek die je wilt gaan volgen. Denk hierbij hoelang je wilt gaan beleggen, in welke sectoren en nog veel meer. Als je begint met beleggen is het cruciaal om eerst zoveel mogelijk te leren;
  5. Aankopen doen van beleggingsproducten naar aanleiding van je tactiek;
  6. Verkopen van beleggingsproducten, als deze eenmaal winst maken.

Met deze stappen weet je hoe te starten met beleggen voor beginners. Via de onderstaande knop kun je tevens een gratis training volgen over beleggen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de risico’s van beleggen?

Simpel gezegd kun je het geld dat je inzet met beleggen verliezen. Daarmee is beleggen redelijk risicovol.

Vanaf welk bedrag kun je starten met beleggen?

Als je zelf wilt gaan beleggen is het aangeraden om met minstens € 100,- te beginnen.

Waarin kan ik beleggen op de beurs?

Op de beurs heb je veel producten waarin je kunt beleggen. Voorbeelden hiervan zijn aandelen, grondstoffen, beleggingsfondsen en obligaties.

Kun je altijd handelen op de beurs?

Nee, de beurs is altijd maar tussen bepaalde tijden geopend. Als voorbeeld is de Nederlandse beurs, de AEX maar tussen 9.00 en 17.30 geopend.