Besparen op Vaste Lasten

Naast geld verdienen kun je natuurlijk ook geld besparen. Hierdoor kun je elke maand meer geld overhouden door te besparen op vaste lasten. Om je hierbij te helpen zullen we in dit artikel 30 tips geven.

We zullen verschillende onderwerpen behandelen om te besparen op vaste lasten. Van verzekeringen, abonnementen, eten tot kortingsmogelijkheden. Je zult daarom in dit artikel zeker weten tips vinden waarmee je geld zult besparen. 

Besparen op vaste lasten

Geld besparen op vaste lasten kan een grote uitdaging zijn. Maar uiteindelijk is het fijn als je aan het einde van de maand meer geld overhoudt. Met deze 30 tips zul je gegarandeerd geld besparen op verschillende gebieden.

1. Maak vaste lasten inzichtelijk

Voordat je kunt beginnen met besparen op vaste lasten, moet je natuurlijk wel weten wat precies jouw vaste lasten zijn. Daarom is het belangrijk om alle maandelijkse kosten op een rij te zetten om daarmee de laten inzichtelijk te maken.

Pak je bankafschriften erbij en ga iedere post langs. Van autoverzekering tot energierekening, van boodschappen tot woonlasten. Schrijf alle vaste lasten die je hebt op of zet het in een Excel bestand.

Zodra alle vaste lasten inzichtelijk zijn kunnen we verder naar de volgende stap. Het besparen van deze lasten!

2. Zorgverzekering

Elk jaar bieden de zorgverzekeraars weer nieuwe tarieven aan. Daarbij komt het vaak voor dat de goedkoopste zorgverzekeraar van een huidig jaar niet meer de goedkoopste zal zijn in het nieuwe jaar.

Door in november en december te onderzoeken welke zorgverzekeraars het goedkoopst zijn in het komende jaar zul je besparen op vaste lasten. 

3. Koop producten online

Vaak zijn producten online een stuk goedkoper dan in de winkel. Dit komt doordat winkels meestal hoge huurprijzen betalen in de binnenstad en deze kosten moeten terugverdienen. Daartegenover is dat bij webwinkels juist niet het geval.

Koop daarom producten via het internet om geld te besparen. Daarbij kun je ook meteen verschillende webwinkels met elkaar vergelijken om zo de goedkoopste prijs te vinden voor een product.

4. Stap over van energieleverancier om te besparen op vaste lasten

In Nederland heb je zelf de mogelijkheid om te bepalen van welke energieleverancier je stroom afneemt. Wanneer je gaat verhuizen of je contract verloopt, heb je meestal de mogelijkheid om geld te besparen.

Via een energievergelijker kun je zelf kiezen welke leverancier het beste bij jou past. Hoewel het even werk kost, kan het jaarlijks veel geld schelen.

5. Verbruik minder energie

Naast dat je natuurlijk kunt besparen door over te stappen van energieleverancier, kun je ook geld besparen door überhaupt minder energie te verbruiken. 

Dit kunnen bijvoorbeeld aanpassingen aan een huis zijn zoals isolatie, zonnepanelen en een slimme thermostaat. Maar je kunt ook apparatuur zoals een koelkast vervangen voor een nieuwer en zuiniger model. Zo kun je op verschillende manieren energie besparen.

zonnepanelen

6. Koop niet altijd het nieuwste

Omdat de technologie al jaren erg ver is, hoef je niet altijd het nieuwste van het nieuwste te kopen. Zo kun je bijvoorbeeld een ouder model smartphone kopen om geld te besparen.

Vaak is een model smartphone na een aantal jaar grotendeels in prijs gedaald. Ook kun je ervoor kiezen om een smartphone die je al bezit, langer te houden dan de gebruikelijke 2 jaar. Dit bespaart ook weer veel geld.

7. Overstappen van internet en TV provider

Zit je al jaren bij dezelfde provider voor internet en TV? Dan is de kans groot dat je momenteel niet meer de beste prijs betaald voor het pakket dat je geleverd krijgt.

Daarom is het belangrijk om na te gaan of je nog steeds een goede prijs hebt. Vergelijk daarom de verschillende providers en stap zo nodig over naar een andere provider. Hierdoor kun je weer besparen op vaste lasten.

8. Geen onnodige abonnementen

De meeste mensen hebben wel ergens een abonnement op. Denk hierbij aan een abonnement voor de sportschool, krant, tijdschrift, streamingdienst of voor een goed doel. 

Maar gebruik je deze abonnementen wel? Vaak worden abonnementen niet of nauwelijks gebruikt. Hierdoor is het belangrijk om goed te kijken welke abonnementen je hebt lopen en zo nodig een aantal abonnementen op te zeggen.

9. Bespaar op autoverzekering

Wanneer je al jaren dezelfde autoverzekering hebt, is de kans groot dat je hierop kunt besparen. Je kunt namelijk elk jaar overstappen naar een andere autoverzekeraar.

Ga daarom na of welke autoverzekeraar een scherpere autopremie en/of een betere service heeft. Wanneer dit het geval is, kun je overstappen van verzekeraar en jaarlijks weer kosten besparen.

10. Besparen op vaste lasten met een kleinere auto

Het nemen van een kleinere auto kan ook een goede optie zijn om geld te besparen. Als eerste zijn kleinere auto’s over het algemeen goedkoper in aanschaf waardoor je geld bespaart.

Verder zijn de vaste lasten van kleine auto’s lager dan die van grote auto’s. Zo bespaar je op onderhoud, verzekeringskosten, wegenbelasting en verbruik je vaak minder brandstof. Dit zijn allemaal voordelen om een kleinere auto te nemen.

11. Gebruik Sim-Only

Vaak is het nemen van sim-only een stuk goedkoper dan het nemen van een abonnement. Zo kun je veel geld besparen op bellen en internet op jouw smartphone. Wel is het handig om een sim-only af te sluiten die maandelijks opzegbaar is. Zo kun je altijd overstappen wanneer er een goede aanbieding voorbij komt.

12. Eten en drinken

Bij de meeste personen is eten en drinken wel een van de grootste vaste lasten. Hierop valt vaak nog veel op te besparen. Koop bijvoorbeeld alleen huismerken in plaats van a-merken. Vaak zijn huismerken van dezelfde kwaliteit als de “luxere” producten.

Ook kun je goedkopere vlees en groente kopen. Zo kun je makkelijk onder de € 5,- avondeten. Online kun je veel recepten vinden voor goedkope gerechten.

besparen op vaste lasten eten en drinken

13. Besparen op boodschappen

Elke supermarkt heeft wekelijks wel acties waar je voordeel uit kunt halen. Hierbij kun je gelijk groot inkopen op aanbiedingen die lang houdbaar zijn. Denk aan zaken zoals toiletpapier, deodorant of rijst. Wanneer je groot inkoopt op aanbiedingen zul je op lange termijn veel geld besparen.

14. Vaker zelf koken

Natuurlijk is uit eten gaan of eten bestellen bij een partij als Thuisbezorgd erg lekker. Maar beide zijn ook erg prijzige opties waarbij je vaak tientallen euro’s kwijt bent voor een maaltijd.

Mocht je vanuit jezelf weten dat je vaak eten bestelt of uit eten gaat, is dit een post waar je nog veel geld op kunt besparen. Dit door vaker zelf te koken. Wanneer je namelijk zelf kookt, kun je al een maaltijd maken voor minder dan € 5,-.

15. Vermijd leningen

Het is een bekend begrip dat iedereen wel eens voorbij heeft zien komen in een advertentie: “let op! Geld lenen kost geld”. Wanneer je geld leent zul je namelijk rente moeten betalen over het bedrag dat je leent. Daarom kun je beter leningen vermijden.

16. Los leningen af

Wanneer je leningen hebt openstaan is het aangeraden om deze af te lossen. Of indien dat niet mogelijk is, kun je een lening tenminste gedeeltelijk aflossen. Dit bespaart namelijk weer aan rentekosten. Hierdoor zul je weer besparen op vaste lasten.

17. Gebruik cash

Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen een pinpas of creditcard. Echter, heeft dit een groot nadeel. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je betaald met een pinpas dit ‘minder pijn’ doet. Hierdoor zul je dus sneller geld uitgeven.

Daarom is handig om cash te gebruiken. Hierdoor zul je automatisch beter opletten op de bedragen die je uitgeeft.

18. Pin cash

Nog handiger is om elke week een vast bedrag aan cash te pinnen. Hierdoor weet je precies wat je in een week kunt uitgeven en kun je in de gaten houden wat er nog in jouw portemonnee zit. Dit zorgt dat je beter grip hebt op uitgaven.

19. Dure gewoontes

Stap af van dure gewoontes die zorgen voor veel kosten. Drink je bijvoorbeeld elke dag of rook je? Deze gewoontes kosten maandelijks erg veel geld. 

Daarnaast zijn dit ook nog eens gewoontes die slecht zijn voor je gezondheid. Door te stoppen met deze gewoontes kun je ook nog besparen op zorgkosten.

20. Betaal in één keer

Bij de aanschaf van sommige producten of diensten heb je soms de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Hoewel dit er aantrekkelijk uitziet, betaal je vaak uiteindelijk meer. Daarom is het aangeraden om altijd voor de optie te gaan om in één keer te betalen. 

21. Kortingscodes

Wanneer je online bestelt, kun je vaak gebruik maken van kortingscodes of cashback websites. Hierdoor kun je wel 5 tot 10 procent besparen op een online bestelling afhankelijk van de website en het product.

besparen met kortingcodes

22. Tank goedkoop

Wanneer je een auto hebt, is het afgeraden om te tanken bij snelwegen. Deze tankstations zijn namelijk bijna altijd een stuk duurder vergeleken met tankstations die niet aan de snelweg liggen.

Tank daarom alleen bij tankstations aan b-wegen of in dorpen. Dit kan wel 10 tot 20 cent per liter besparen. Wanneer je maandelijks veel onderweg bent zal dit veel besparen op vaste lasten.

23. Gebruik een bankapp

Tegenwoordig heeft bijna elke bank wel een eigen app. Dit is handig omdat je met een app op een smartphone makkelijk alle uitgaven en inkomsten kunt bijhouden. Daarbij bieden deze apps ook vaak de mogelijkheid om uitgaven aan categorieën te koppelen. Hierdoor weet je precies wat je uitgeeft.

24. Maak gebruik van toeslagen en subsidies

Vanuit de overheid worden verschillende toeslagen en subsidies aangeboden waar je gebruik van kunt maken. Afhankelijk van je inkomen kun je verschillende toeslagen aanvragen zoals de zorgtoeslag.

Ook biedt de overheid vaak interessante subsidies aan. Zoals een subsidie om je huis te verduurzamen. Ga dus na of er toeslagen of subsidies zijn vanuit de overheid waar je gebruik van kunt maken.

25. Verhuis naar een andere regio

Oke, misschien is dit wel een extreme tip. Maar als je voornamelijk thuis werkt kan het een goed idee zijn om naar een andere regio te verhuizen. Huizen in de randstad zijn namelijk 2x zo duur als huizen buiten de randstad. 

Hierdoor kun je voor hetzelfde geld een groter huis krijgen of juist makkelijk geld besparen terwijl je in een even groot huis woont. Daarnaast bespaar je vaak ook nog eens op vaste lasten zoals belastingen.

26. Vaste lasten delen met andere

Wanneer je toch een abonnement wilt hebben voor bijvoorbeeld Netflix of Spotify kan het handig zijn om samen met andere het abonnement af te sluiten. Zo heb je vaak familie abonnementen waarmee je per persoon veel geld bespaart.

27. Maak besparen op vaste lasten een sport

Uiteindelijk kan het besparen op vaste lasten ook erg leuk zijn. Doordat je kosten bespaart, hou je aan het einde van de maand meer geld over. Hierdoor kun je sneller dromen en doelen waarmaken. Geniet er dus van!

Onze geheime tip om te besparen op vaste lasten

Wanneer je wilt besparen op vaste lasten raden we de website Pricewise aan. Op deze website kun je verzekeringen en abonnementen met elkaar vergelijken. 

Hierdoor zul je de beste deals krijgen en op die manier geld besparen. Bekijk dus eens de website van Pricewise en bespaar vandaag nog geld.

Plaats een reactie