E-commerce Voorbeelden

In dit artikel zullen we 14 e-commerce voorbeelden laten zien. Maar voordat we dat doen zullen we eerst naar de betekenis van e-commerce kijken en welke soorten e-commerce er nu eigenlijk precies zijn.

Hierdoor zul je met dit artikel een beter beeld krijgen van wat e-commerce precies inhoudt. Ook zullen we uitleggen hoe je zelf kunt beginnen met een eigen e-commerce bedrijf en daarmee geld kunt verdienen!

E-commerce Betekenis

E-commerce staat voor elektronische handel. Het betreft de verkoop van producten via het internet. Niet alleen producten zoals boeken en kleding maar ook producten als vliegtickets, vakanties of een Spotify abonnement.

Eigenlijk is het een erg breed begrip waar alle aankopen via het internet onder vallen. Zelfs het kopen van cryptomunten als de Bitcoin kun je zien als e-commerce.

Soorten E-commerce

Waar het begrip e-commerce erg breed is, heb je echter nog verschillende soorten e-commerce. De drie onderstaande soorten zijn het meest voorkomend.

voorbeelden e-commerce
 1. Business-to-Business (B2B)
  Dit soort treed op wanneer een bedrijf producten verkoopt aan een ander bedrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bedrijf dat boekhoudprogramma’s aanbiedt aan andere bedrijven.
 2. Business-to-Consumer (B2C)
  Dit soort treed op wanneer een bedrijf producten verkoopt aan consumenten. Denk hierbij aan online webwinkels als bol.com en Coolblue die voornamelijk aan consumenten hun producten leveren.
 3. Consumer-to-Consumer (C2C)
  Dit soort treed op wanneer een consument rechtstreeks verkoopt aan een andere consument. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een consument die een computer verkoopt aan een andere consument via een website als Marktplaats.

Naast de verschillende soorten e-commerce, zit er ook variatie in het soort producten dat op het internet verkocht worden.

 1. Fysieke producten
  De meeste webwinkels op het internet verkopen fysieke producten. Denk hierbij aan producten zoals een boek, wasmachine, kleding, computer of koekenpan. Deze producten bestellen kopers vaak op hun smartphone of computer. Vervolgens worden de producten meestal verzonden via de post naar de koper. Veel ondernemers verdienen hierbij ook geld met het verkopen van fysieke producten via dropshipping.
 2. Digitale producten
  De afgelopen jaren komen er ook steeds meer digitale producten beschikbaar op het internet. Denk hierbij aan een e-book of een videocursus. Bij het kopen van een digitaal product ontvangt de koper het product meestal binnen enkele minuten. Hierdoor kan de koper gelijk gebruik maken van het product. 
 3. Diensten
  Op het internet is het natuurlijk ook mogelijk om diensten te bestellen. Je kunt bedrijven je social media laten regelen, websites laten bouwen of laten werken aan zoekmachineoptimalisatie van een website. Dit zijn allemaal bedrijven die met e-commerce diensten aanbieden. Daarnaast heb je ook grote websites als Fiverr waar aanbieder en vrager met elkaar in contact kunnen komen.

E-commerce Voorbeelden

Om je een beter beeld te geven over hoe breed e-commerce nou precies is, geven we 14 e-commerce voorbeelden.

E-commerce Voorbeelden Grote Bedrijven

Deze eerste vijf voorbeelden zijn natuurlijk vanzelfsprekend. Dit zijn grote bedrijven die aan e-commerce doen en die de meeste mensen wel zullen kennen. Zeker als je dit artikel leest en waarschijnlijk al geïnteresseerd bent in e-commerce.

E-commerce Voorbeelden via Bol

Naast dat bol.com zelf producten verkoop in hun webwinkel, wordt meer dan 50% van de producten op bol.com verkocht door externe verkopers. Dit zijn meeste kleine ondernemers die zelf producten verkopen via bol.com en daar geld mee verdienen.

Iedereen kan namelijk zelf producten inkopen bij een leverancier en deze weer verkopen met winst op bol.com. Het mooie hiervan is dat je hierdoor gebruik kunt maken van het miljoenenpubliek van bol.com. Mocht je hier geïnteresseerd in zijn raden we de Bol Mastery aan. 

De volgende voorbeelden zijn van kleine ondernemers die via bol.com producten verkopen.

E-commerce Voorbeelden via Eigen Website

Natuurlijk wilt niet iedereen producten verkopen via bol.com. Het is namelijk ook mogelijk om je eigen webshop te starten en daar producten te verkopen. Hierbij is het voordeel dat je zelf alles in de hand houdt en niet afhankelijk bent van een grote partij als bol.com.

Deze websites maken voornamelijk gebruik van dropshipping om aan hun producten te komen. Mocht je hier interesse in hebben raden we de Dropshipping Academy aan. Hier leer je om een geautomatiseerde webwinkel te beheren. Als je echter een digitaal product wilt verkopen kun je dit het makkelijkst doen met Huddle.

Eigen E-commerce Bedrijf Starten

Elk jaar worden er weer meer producten verkocht via e-commerce. Dit maakt dat het starten van een eigen e-commerce bedrijf erg aantrekkelijk is. Het is namelijk een manier om zelfstandig geld te verdienen zonder dat je afhankelijk bent van een baas. Daarnaast kun je met e-commerce oneindig opschalen en daarmee veel geld verdienen!

Wel is het belangrijk dat je goed weet wat je doet. Wanneer je namelijk zonder enige kennis of informatie een e-commerce bedrijf start, is de kans dat je succesvolle resultaten behaalt klein. Daarom is het belangrijk om eerst een boek of training te volgen voordat je een begin maakt.

Om te ontdekken of e-commerce echt iets voor je is, bieden we via onze partners twee gratis trainingen aan. We raden aan om een van deze trainingen te volgen zodat je meer te weten komt over e-commerce.

Bij de eerste gratis training zul je leren hoe je een winkel kunt opzetten op bol.com en daarmee producten verkoopt aan het miljoenenpubliek van bol.com. Bij de tweede training zul je leren hoe je een eigen webshop maakt en daarmee producten verkoopt.

Alternatief voor E-commerce

Mocht je toch liever niet willen beginnen met e-commerce? Dan kan mogelijk affiliate marketing nog iets voor je zijn. Bij affiliate marketing promoot je producten en diensten van e-commerce bedrijven in ruil voor een vergoeding.

Zo kun je bijvoorbeeld de producten die op bol.com staan promoten. Stel je promoot een product van € 50,- die vervolgens een consument koopt via jouw affiliate link, zal jij 5% van het verkoopbedrag ontvangen. Dit wegens het succesvol promoten van het product.

Het voordeel van affiliate marketing is dat je geen eigen producten hoeft te hebben en geen klantenservice hoeft te verrichten.

Daartegenover staat wel dat je meestal veel werk moet verrichten voordat je voor het eerst geld verdient. Ook liggen de potentiële inkomsten een stuk lager dan bij e-commerce.

Mocht je geïnteresseerd zijn in affiliate marketing raden we de Affiliate Marketing Revolutie aan van Jacko Meijaard. In deze videotraining zul je leren hoe je een affiliate marketing website kunt bouwen die geld oplevert. De videotraining heeft tevens een vrij lage prijs!

Plaats een reactie