Geld verdienen met Youtube

YouTube is een van de meest populaire websites ter wereld. Dit met 1,9 miljard ingelogde gebruikers per maand. Daarnaast worden per dag ongeveer 300.000 nieuwe video’s geüpload. Doordat dagelijks zoveel mensen actief zijn op YouTube, biedt dit een mooie mogelijkheid om geld te verdienen! In dit artikel leggen we dan ook uit hoe geld verdienen met YouTube werkt. 

We zullen kijken naar wat een youtuber is, hoe je geld kunt verdienen met YouTube, wat voor video’s je kunt maken en hoe je zelf op YouTube kunt beginnen.

Wat is een Youtuber?

Een youtuber is een persoon die video’s maakt en deze uploadt op YouTube. Hierbij heeft elke youtuber een eigen YouTube kanaal. Je kunt dit zien als een soort televisiezender waar de youtuber zijn of haar video’s plaatst.

Het leuke is dat een youtuber zelf kan bepalen welke video’s op het YouTube kanaal worden geüpload. Zo heb je youtubers die dagelijks vloggen maar ook youtubers die juist gaming video’s maken.

Iedereen kan youtuber worden aangezien het aanmaken van een YouTube kanaal gratis is. Wel zul je als youtuber tegen veel vragen lopen in het begin. Hoe maak je een YouTube kanaal aan? Hoe kun je geld verdienen? Hoe krijg je zoveel mogelijk kijkers? Hoe optimaliseer je een YouTube kanaal?

Deze en vele andere vragen worden beantwoord in De Youtubers Beginnersgids. Met dit e-book zul je stap-voor-stap leren hoe je kunt beginnen op YouTube en ontvang je ook nog eens drie extra bonussen. Met de onderstaande knop maak je gebruik van de aanbieding.

werken bureau

Geld verdienen met YouTube

Het mooie van YouTube is, dat je geld kunt verdienen op verschillende manieren. Hiervan is de meest voorkomende manier advertenties. Maar je kunt ook geld verdienen door middel van affiliate marketing, donaties, merchandise en sponsoren.

Advertenties

De meest voorkomende manier om geld te verdienen met YouTube zijn advertenties. Deze worden voor, tijdens of na afloop van een YouTube video afgespeeld. Elke keer wanneer een advertentie afgespeeld wordt verdient een youtuber geld. Daarbij krijgt een youtuber dus ook meer uitbetaald naarmate er meer kijkers op het YouTube kanaal komen.

Eisen voor adverteren

Niet zomaar elke youtuber mag adverteren op YouTube. Om te mogen adverteren, moet je eerst aan de volgende eisen voldoen:

  • Behalen van 1000 abonnees;
  • Behalen van 4000 kijkuur in een periode van 12 maanden;
  • Je content moet voldoen aan de richtlijnen voor advertentie vriendelijk content;
  • Je moet minimaal 18 jaar oud zijn. Ben je dat niet, kun je wel adverteren maar dan moet dit gedaan worden via een ouder of voogd.

Wanneer een youtuber voldoet aan de eisen kan die zich aanmelden bij het YouTube-partnerprogramma. Zodra dat gedaan is, hoeft de youtuber alleen nog een Adsense account te koppelen aan het YouTube kanaal. Daarna kan de youtuber beginnen met advertenties plaatsen.

Inkomsten per view

De inkomsten per view die je met advertenties krijgt verschillen erg. Normaal liggen de inkomsten per 1000 views op YouTube tussen de € 1,- en € 4,-. Welk bedrag je voor 1000 views krijgt, hangt af van een aantal factoren.

  • De content die je maakt. Een YouTube kanaal die video’s maakt over financiën krijgt gemiddeld meer betaald per 1000 views, dan een kanaal met grappige kattenfilmpjes. Dit omdat adverteerders meer willen betalen om reclame te maken bij de video die over financiën gaat;
  • Hoe vaak kijkers op een advertentie klikken die afgespeeld wordt. Wanneer een advertentie wordt afgespeeld hebben kijkers een aantal opties. Ze kunnen de advertentie vaak wegklikken na 5 seconde, de advertentie afkijken of op de advertentie klikken. Wanneer meer kijkers op de advertentie klikken die wordt afgespeeld, gaan de inkomsten per 1000 views omhoog.

Gemiddeld gezien krijgt een youtuber € 2,50 per 1000 views.

Dit klinkt niet als veel echter, krijgen de grootste youtubers vaak 500.00 views op een enkele video. Daarmee verdienen ze dan al snel € 2500 op een enkele video. Wanneer zo een grote youtuber dan ook nog eens elke dag een nieuwe video uploadt, lopen de inkomsten snel op.

Affiliate marketing

Met YouTube kun je ook affiliate marketing toepassen. Bij affiliate marketing promoot je diensten en producten van derden. Dit doe je door affiliate links te plaatsen. Wanneer een kijker vervolgens op de affiliate link klikt en een product koopt verdien je een commissie.

Bij sommige campagnes kun je behoorlijk veel geld verdienen met de promotie. Wanneer je affiliate marketing wilt toepassen moet je wel eerst aanmelden bij een affiliate netwerk.

Donaties

De afgelopen jaren verdienen steeds meer youtubers geld op YouTube in de vorm van donaties. Dit voornamelijk door de opkomst van Patreon. Op dit platform kunnen kijkers een maandelijks bedrag doneren aan jou als youtuber.

Dit bedrag ligt meestal tussen de € 1,- en € 10,- per maand. In ruil daarvoor krijgt de kijker die doneert meestal een vermelding op het YouTube kanaal of eerder toegang tot nieuwe video’s.

Wanneer een je bijvoorbeeld 20 kijkers hebt die maandelijks doneren via Patreon, kun je al snel € 100 per maand extra verdienen.

Merchandise

Wanneer een youtuber eenmaal groot genoeg is, kan die starten met het verkopen van merchandise. Dit zijn producten die worden verkocht, waarbij de naam van de youtuber of het YouTube kanaal op de producten staat.

Denk hierbij aan petten, t-shirts, hoodies en pennen. Dit doen youtubers vaak in samenwerking met een commercieel bedrijf. Daarbij kan de verkoop van een t-shirt al snel € 5 opleveren voor de youtuber aan inkomsten.

Sponsoren

Naast merchandise komen ook sponsoren in beeld wanneer een youtuber eenmaal groot genoeg is. Bij sponsoren wordt een youtuber vaak benaderd door een bedrijf. Deze biedt vervolgens vaak een gratis product, reis of vergoeding aan, in ruil voor promotie van een product of dienst.

De youtuber doet dan de promotie voor het bedrijf tijdens de video. Hierbij weet de kijker soms niet eens dat zich een reclame voordoet. Vooral bij grote Engelstalige youtubers zie je dit vaak. Denk aan video’s waar youtubers promotie maken voor NordVPN, Skillshare of Wix.

Wat verdien je met YouTube?

man met youtube logo

Het is moeilijk om een precies bedrag te noemen wat je verdient met YouTube, dit omdat elk YouTube kanaal anders is. 

Als voorbeeld nemen we een youtuber die 50.000 abonnees heeft. Deze youtuber uploadt vervolgens 80 video’s per jaar, die gemiddeld 30.000 views per video opleveren. Daarmee komt die uit op 2.400.000 views per jaar. Met de gemiddelde inkomsten van 0,25 cent per view, verdient deze youtuber dan € 6.000 per jaar aan advertenties.

Dit zijn echter alleen de inkomsten die de youtuber haalt met advertenties. Wanneer ook andere verdienmodellen worden toegepast kunnen de inkomsten al snel oplopen.

Daarbij verdienen grote youtubers, die meer dan een miljoen abonnees hebben vaak meer dan € 100.000 per jaar. In Nederland heb je verder ook een aantal youtubers die al miljonair zijn geworden.

Wat voor video’s kun je maken op YouTube?

Youtubers zijn er in alle vormen en maten. Veel YouTube kanalen verschillen erg van elkaar in het soort content dat ze maken. 

Voordat je zelf begint aan een YouTube kanaal moet je weten welk soort video’s je gaat maken. Ter inspiratie hebben we zes voorbeelden waar video’s mee worden gemaakt op YouTube.

Gaming video’s

Bij gaming video’s neem je een videogame op door een digitale opname te maken van leuke gameplay momenten. Naast de gameplay die de kijker dan ziet, wordt de video vaak van commentaar voorzien door de youtuber.

Populaire games waarmee youtubers video’s maken zijn GTA V, Minecraft en Fortnite. Maar ook met andere games kun je veel views krijgen. In Nederland is een bekende youtuber in deze categorie Gamemeneer.

Vloggen

Bij vloggen leg je het dagelijkse leven van jezelf vast op camera. Daarbij neem je de kijker dus mee met wat je op een dag doet. Hierbij is belangrijk dat je vlogs interessant genoeg zijn voor de kijkers. In Nederland zijn grote youtubers die dit doen Enzo Knol en Don.

Lijsten

Naast de veel voorkomende youtubers die vloggen en gamen kun je ook lijsten maken over verschillende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan de top 10 engste achtbanen of de top 5 duurste auto’s. 

Bij lijsten tel je vaak af van de nummer 10 tot nummer 1. Lijsten zijn erg populair op YouTube doordat kijkers graag willen weten wat bijvoorbeeld de duurste auto is.

Compilaties

Compilaties laten veel video’s zien in een korte tijd. Denk hierbij aan een dashcam compilatie, of een met de leukste kattenfilmpjes. Hierbij is het echter wel zo dat je meestal video’s moet gebruiken van derden. Hoewel YouTube hier niet altijd moeilijk over doet, gaat het wel tegen de richtlijnen in.

Educatieve video’s

Bij educatieve video’s wordt een specifiek onderwerp uitgelegd aan de kijker. Bijvoorbeeld een video over waarom Nederland de afsluitdijk heeft. In zo een video wordt een vraag beantwoord of leert de kijker meer over een bepaald onderwerp.

Hoe begin je met YouTube?

scherm youtube

Wanneer je weet welk soort video’s je wilt maken op YouTube kun je de volgende stappen verder volgen om te beginnen met YouTube.

Youtube kanaal aanmaken

Zonder een YouTube kanaal kun je natuurlijk nooit een youtuber worden. Daarom moet je eerst met een Google account, een YouTube kanaal aanmaken. Met dit kanaal ben je in staat om video’s te uploaden op YouTube en daarmee kijkers te bereiken.

De juiste benodigheden

Voor het maken van video’s het je hard- en software nodig. De hardware die je nodig hebt, hangt heel erg af van het type video’s dat je wilt maken. Je hebt bij het maken van vlogs bijvoorbeeld een videocamera nodig. Echter, heb je bij het maken van gaming video’s weer een microfoon en een goede computer nodig.

Naast hardware heb je ook software nodig. Elke youtuber heeft voornamelijk een editing programma nodig. Hiermee kun je losse video- en audiobestanden aan elkaar plakken. Daarnaast kun je de video verder bewerken en effecten toevoegen.

Video produceren

Wanneer je een YouTube kanaal hebt en de juiste tools benodigheden kun je beginnen met het produceren van je eerste video. Met het produceren van video’s zul je merken dat het steeds beter zal gaan. In het begin zal het veel tijd kosten echter, zal het langzamerhand steeds sneller gaan.

Video uploaden

Als laatste moet je de video uploaden op je YouTube kanaal. Hierbij kun je nog zaken als een thumbnail en beschrijving toevoegen. Als dit eenmaal is gebeurt, staat de eerste video op jou YouTube kanaal.

Geld verdienen met YouTube

Belangrijk is dat je kanaal steeds verder gaat groeien. Verwacht niet dat je in een keer duizenden views en abonnees zult krijgen. Dit vergt tijd en geduld. Het belangrijkste is dat je video’s blijft produceren en probeert deze ook steeds beter te maken. Continuïteit is dus zeer belangrijk.

Wanneer je eenmaal genoeg kijkers hebt kun je geld verdienen met YouTube. Dit door de verschillende verdienmodellen toe te passen.

Veelgestelde vragen

Wat kost een YouTube kanaal?

Het maken van een YouTube kanaal is volledig gratis. Iedereen kan dus een YouTube kanaal aanmaken.

Waarmee verdien je geld op YouTube?

Op YouTube kun je op veel verschillende manieren geld verdienen. Dit zijn onder andere advertenties, donaties, sponsors en merchandise.

Hoeveel tijd kost YouTube?

Als je met YouTube begint kun je verwachten dat er veel tijd in gaat zitten. Het produceren van een goede video kan al snel drie uur duren.

Hoeveel verdien je op YouTube met 1 miljoen views?

Uitgaande van een gemiddelde van 0,2 cent per view. Verdient een youtuber € 2000,- op een video van 1 miljoen views aan advertenties.

1 gedachte over “Geld verdienen met Youtube”

Plaats een reactie