Groeimindset Herkennen en Ontwikkelen

Meer dan 30 jaar geleden raakte Carol Dweck geïnteresseerd in de manier van denken bij studenten. Ze merkte dat sommige studenten bij tegenslagen snel herstelde terwijl andere studenten zelfs kleine tegenslagen niet konden verwerken. Vandaar ontstond de term groeimindset.

In dit artikel kijken we naar wat de groeimindset en de vaste mindset is. Daarnaast geven we 8 tips om een groeimindset te ontwikkelen. Ook laten we een cursus zien om een betere mindset te ontwikkelen.

Mocht je nog vragen hebben laat het dan achter in de reacties!

Wat is een groeimindset?

Een mindset wordt ook wel in het Nederlands mentaliteit genoemd. Carol Dweck ontdekte dat er twee soorten mindsets zijn: de vaste mindset en de groeimindset.

Als eerst heb je de vaste mindset. Bij deze mindset gelooft de persoon dat zijn capaciteiten vast liggen en je hebt wat je hebt. Daarmee ontwijken deze personen ook nieuwe uitdagingen.

Met een vaste mindset ligt de focus vooral op het eindresultaat. Daarbij willen deze personen van tevoren weten of ze een taak succesvol zullen voltooien. Fouten maken is daarbij een signaal van incompetentie die een persoon met een vaste mindset maar al te graag wilt ontwijken.

Ook voelt feedback al snel als een persoonlijke aanval. Hierbij schiet de persoon al snel in de verdediging.

wat is een groeimindset

Als tweede heb je de groeimindset. Dit is de mindset die je liever wilt hebben. Personen met een groeimindset geloven dat capaciteiten ontwikkelbaar zijn en gaan graag nieuwe uitdagingen aan.

Hierbij ligt de focus op nieuwe dingen leren om daarbij iedere dag weer iets beter te worden. Fouten maken en volhouden is daar ook onderdeel van.

Ook wordt feedback gezien als een belangrijk onderdeel. Hierdoor zal een persoon met een groeimindset zich juist weer verder kunnen ontwikkelen.

Groeimindset herkennen

Het leven van een ideaal leven heeft uiteindelijk alles te maken met je mindset. Daarom is het belangrijk om te herkennen of jij een groeimindset of vaste mindset hebt.

Feedback

Als eerst is het belangrijk om te weten hoe goed jij met feedback om kan gaan. Personen met een vaste mindset zien feedback vaak als een persoonlijke aanval. Terwijl personen met een groeimindset feedback zien als een kans om iets nieuws te leren en zichzelf te ontwikkelen.

Daarom is het belangrijk om te kijken hoe jij feedback in het verleden hebt opgepakt. Pakte je dit goed op of ging je al snel in de verdediging?

Leren

Als tweede wil je weten waar jij voornamelijk de focus legt. Personen met een vaste mindset leggen vooral de focus op prestaties en resultaten. Daarbij zijn deze personen minder snel bereid om nieuwe dingen te leren omdat ze bang zijn om te falen.

Personen met een groeimindset zullen juist niet bang zijn om fouten te maken. Daarbij zullen ze zichzelf dagelijks uitdagen om weer nieuwe dingen te leren en daarbij hun capaciteiten ontwikkelen. 

Daarom is het belangrijk om te kijken of je voornamelijk focus legt op prestaties of het leren van nieuwe dingen.

Doorzettingsvermogen

groeimindset ontwikkelen

Als laatste is doorzettingsvermogen van groot belang. Personen met een vaste mindset ervaren inspanning als iets negatiefs. Deze personen zien daarbij inspanning ook als bewijs dat ze nog niet goed genoeg zijn.

Personen met een groeimindset zien inspanning juist als een manier om te groeien en daarmee wat te bereiken. Deze mensen hebben daarmee ook veel meer doorzettingsvermogen.

Daarom is het belangrijk om te kijken hoe het zit met jouw doorzettingsvermogen. 

Groeimindset ontwikkelen

Nu je herkent wat voor een mindset je hebt, is het tijd om een groeimindset te ontwikkelen en stimuleren. Daarom geven we de volgende 8 tips.

Tip 1: Doe dingen die moeilijk zijn

Personen met een vaste mindset zullen taken vermijden die een uitdaging vormen. Ze houden liever vast aan taken waarvan ze zeker weten dat het geen uitdaging vormt.

Voer daarom taken uit die moeilijk zijn. Ook al beschik je nog niet over de vaardigheden om het werk goed uit te voeren, is het toch handig om het te doen. Dit omdat je van taken die een uitdaging vormen veel zult leren.

Tip 2: Geniet van het proces

Vaak doen personen met een vaste mindset het alleen voor de eindresultaten. Hoewel eindresultaten mooi zijn, is dat niet de reden waarom we leren en groeien. 

In plaats daarvan is het belangrijk om het proces te waarderen. Want juist tijdens het proces leer je vaak weer nieuwe dingen waardoor je weer verder groeit.

Tip 3: De kracht van zelfreflectie

Fouten maken hoort bij personen die een groeimindset hebben. Daarbij is zelfreflectie een krachtig hulpmiddel dat erg veel waarde heeft. 

Zelfreflectie biedt namelijk de gelegenheid om jezelf vragen te stellen. Hierbij kun je ook aanpassingen maken en nieuwe dingen ontdekken op basis van de resultaten uit jouw zelfreflectie.

Tip 4: Hulp van een expert

Als je met jouw mindset moeite hebt, kun je hulp zoeken van een deskundige. Hiermee zul je namelijk nog meer te weten komen over het hebben van een groeimindset. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een mindset cursus.

Tip 5: Gebruik het woord ‘nog’

Het woordje ‘nog’ is een zeer krachtig woord voor personen met een groeimindset. Dit omdat de term ruimte overlaat voor groei en dat het laat zien dat je een doel nog wilt bereiken.

Tip 6: Vraag proactief om feedback

Voor personen met een groeimindset is feedback erg belangrijk. Feedback is namelijk een kans om weer wat te leren en jezelf te ontwikkelen.

Vraag daarom personen om feedback wanneer je de kans hebt. Wanneer je bijvoorbeeld bij een bedrijf werkt, kun je feedback vragen aan een leidinggevende. Er is altijd wel een kans om weer wat nieuws te leren.

Tip 7: Denk realistisch over tijd en doelen

Personen met een vaste mindset denken vaak dat ze iets in één keer onder de knie zullen krijgen. Zo werkt het echter vaak niet.

Het kost nu eenmaal tijd en moeite om nieuwe dingen te leren en ze ook echt te doen. Daarbij is het belangrijk dat je niet snel opgeeft als het veel tijd kost en over doorzettingsvermogen beschikt.

Tip 8: Verander je mindset

Mocht je momenteel nog een vaste mindset hebben is het tijd om jouw mentaliteit te veranderen. Uiteindelijk is onze mindset gebaseerd op wat we geloven en denken. Hierdoor kun je een mindset altijd veranderen.

Belangrijk is om daarbij fouten te herkennen en manieren zoeken om ze te verhelpen. Kansen als uitdagingen te beschouwen en kritiek als iets positiefs zien.

Mindset cursus

Om je mindset te ontwikkelen raden we de cursus ‘De Juiste Mindset’ van Maarten Oostland aan. Hierbij worden ook zaken als motivatie, discipline en doorzettingsvermogen behandeld.

De cursus bestaat uit een online video programma met 5 lessen, 10 video’s en ruim 1,5 uur aan content. Daarbij krijg je nog eens opdrachten, voorbeelden en tips. Ook zul je een erg handig werkboek krijgen.

Uiteindelijk kun je met de bewezen strategieën uit De Juiste Mindset jouw eigen uitdagingen overwinnen. Met de onderstaande knop maak je tijdelijk gebruik van een tijdelijke actie.

Plaats een reactie