Hefboomeffect formule: Alles over hefbomen

Het hefboomeffect wordt ook wel leverage trading genoemd. Dit is een veelgebruikte term bij beleggers. Daardoor is het belangrijk om hefbomen te begrijpen en de hefboomeffect formule te kennen.

In dit artikel kijken we naar wat een hefboom is, de hefboomeffect formule en naar voorbeelden van het hefboomeffect.

Wat is een hefboom?

Bij het hefboomeffect wordt het bedrag dat je inlegt vermenigvuldigd door je broker. Daarbij worden geleende middelen gebruikt zodat je bijvoorbeeld meer aandelen kunt kopen. Het hefboomeffect wordt vaak uitgedrukt in een factor. 

aandelen verkopen

Bij de aankoop van een aandeel van € 40,- met een hefboomfactor van 4, betaal je zelf €  10,- en de broker de andere € 30,-. Dit bedrag dat de broker betaald kun je beschouwen als geleende middelen. Hier betaal je gedurende de tijd dat je het hefboomproduct bezit, een kleine vergoeding voor in de vorm van rente.

Met een prijs van € 40,- per aandeel, kun je zonder hefboomeffect met € 120,- maar drie aandelen kopen. Echter, met het hefboomeffect kun je in een keer twaalf aandelen kopen!

Daarmee heb je veel meer aandelen in handen voor dezelfde prijs. Daardoor kun je bij een koersstijging niet met drie aandelen profiteert, maar met twaalf. Dit heeft zowel voordelen als nadelen.

Voor- en nadelen van het hefboomeffect

Aan het hefboomeffect zitten een aantal voordelen:

  • Je kan beleggen met een lager startkapitaal. Omdat een vermenigvuldiging plaatsvindt, heb je minder geld nodig om met impact te kunnen beleggen op de markt;
  • Je kunt beter profiteren van kleinere fluctuaties in de markt. Wanneer de markt maar met een paar procent stijgt kan het hefboomeffect ervoor zorgen dat je hier sneller aan verdient. Waardoor je niet maanden hoeft te wachten op een goede winst;
  • Je hebt kans op een hoger potentieel rendement. Doordat je meer aandelen kan kopen met het hefboomeffect, kun je ook meer winst maken.

Aan beleggen met het hefboomeffect zitten ook nadelen:

  • Naast dat je kans hebt op een hoger potentieel rendement, heb je ook te maken met potentiële hogere verliezen;
  • Je hebt meer risico bij hefboomproducten om je volledige inleg kwijt te raken dan bij aandelen. Daarmee zijn hefboomproducten risicovoller.

Hefboomeffect formule

Natuurlijk wil je weten hoe je het hefboomeffect zelf kan berekenen. Dat kan met de volgende hefboomeffect formule:

Hefboom = Referentiekoers onderliggende waarde / (Referentiekoers onderliggende waarde - financieringsniveau)

Hiervan is een voorbeeld:

  • Referentiekoers aandeel = € 40,-
  • Financieringsniveau = € 30,-
Hefboomeffect = 40 / (40-30) = 4.

Bij deze berekening is de hefboomfactor dus 4. 

Hefboomeffect voorbeeld

In het volgende voorbeeld zullen we een hefboomfactor van 4 gebruiken voor het aankopen van een aandeel. Daarbij kijken we naar welke invloed het hefboomeffect heeft in een positief en negatief scenario.

De prijs van het volgende aandeel is € 40,-. Dit houdt in dat we bij een hefboomfactor van 4, zelf € 10,- inleggen en de broker € 30,- aan geld inbrengt.

Aankoop aandeel
Koers aandeel€ 40,-
Financieringsniveau€ 30,-
Waarde hefboomproduct€ 10,-

Positief scenario hefboomeffect

Nu we het aandeel in bezit hebben kan de koers zowel stijgen als dalen. Laten we een positief scenario nemen waar de koers van het aandeel 10% stijgt. 

Met de stijging wordt het aandeel € 44,- waard. Dit houdt in dat het aandeel met € 4,- in waarde is gestegen. Waardoor je hefboomproduct een waarde krijgt van € 14,-.

Wanneer je nu het hefboomproduct verkoopt, maak je € 4,- winst. Dit terwijl je maar € 10,- hebt ingelegd. Hierover betaal je nog wel een klein bedrag aan financieringskosten.

In dit scenario behaal je een rendement van 40%! Wanneer het aandeel zonder hefboomeffect was gekocht voor € 40,- had je alleen maar een rendement behaald van 10%.

Positief scenario aandeel
Koers aandeel€ 44,- (10% stijging)
Financieringsniveau€ 30,-
Waarde hefboomproduct€ 14,-

Negatief scenario hefboomeffect

Natuurlijk kan een aandeel ook in waarde dalen. Daarbij komt gelijk het risico van het hefboomeffect in beeld. 

In dit negatieve scenario daalt het aandeel met 10% en wordt het aandeel € 36,- waard. Dit is een daling van € 4,-. Met deze daling wordt het hefboomproduct nog maar € 6,- waard. Dit is een daling van 40%.

Met dit scenario zie je dat met hefboomproducten niet alleen snel geld kan worden verdiend, maar ook verloren. 

Wel wordt bij de meeste brokers een stoploss ingezet voordat het hefboomproduct een negatieve waarde krijgt. Hierdoor kun je bij de meeste brokers nooit meer geld verliezen dan dat je inzet.

Negatief scenario aandeel
Koers aandeel€ 36,- (10% daling)
Financieringsniveau€ 30,-
Waarde hefboomproduct€ 6,-

Hefboomfactor

In het voorbeeld dat we zojuist gedaan hebben maakte we gebruik van een hefboomfactor van 4. Maar deze factor kan natuurlijk ook hoger of lager liggen. 

Wanneer de hefboomfactor lager ligt, betekent dat er relatief minder aan geleende middelen worden gebruikt. Daarmee heeft een lagere hefboomfactor het voordeel dat je minder risico loopt.

Wanneer de hefboomfactor hoger ligt, betekent dat er relatief meer aan geleende middelen worden gebruikt. Dit heeft als voordeel dat je meer potentieel rendement kan behalen. Echter, loop je hierbij ook weer meer risico.

In de onderstaande tabel zijn de effecten van hogere en lagere hefboom factoren weergeven. Daarbij wordt een aandeel van € 50,- gekocht.


FinancieringsniveauWaarde bij aankoopWaarde bij koersstijging van 10%Waarde bij koersdaling van 10%
Normaal aandeel n.v.t.n.v.t.€ 55,-€ 45,-
Hefboomproduct met factor 2€ 25,-€ 25,-€ 30,-€ 20,-
Hefboomproduct met factor 5€ 40,-€ 10,-€ 15,-€ 10,-
Hefboomproduct met factor 10€ 45,-€ 5,-€ 10,-€ 0,-

Hefboomeffect bij brokers

Vaak worden hefboomproducten op de beurs anders vernoemt. Als voorbeeld hebben hefboomeffect producten bij ING de naam “sprinter”.

Hierbij heb je de “sprinter long” als je verwacht dat de koers gaat stijgen en de “sprinter short” wanneer je verwacht dat de koers gaat dalen.

stijgende markt beurs

Naast sprinters worden hefboomproducten ook de volgende namen genoemd:

  • Turbo’s
  • Speeders
  • CFD (Contracts for difference)

De meeste brokers die hefboomproducten hebben beschermen je tegen een negatief saldo. Dit doordat brokers vaak een stoploss uitvoeren voordat een hefboomproduct negatief kan worden. Wel is het handig om uit te zoeken of dit bij jouw broker ook van toepassing is.

Meer weten over beleggen?

Nu weet je over hefbomen en de hefboomeffect formule! Wil je meer leren over beleggen? Bekijk dan onze pagina over beleggen voor beginners. Je kunt ook een vraag stellen in de reacties.

Als je wilt leren daytraden raden we de Day Trading Masterclass 2.0 aan. In deze cursus leer je daytraden op de Amerikaanse aandelenmarkt. Op deze markt zijn dagelijks de meeste kansen wat het ideaal maakt voor daytraders. Daarnaast profiteer je van de gunstige openingstijden van de Amerikaanse aandelenmarkt. Klik op de onderstaande knop om gebruik te maken van de tijdelijke actie!

daytrading masterclass banner

Veelgestelde vragen

Waarom zou je gebruik maken van een hefboomproduct?

Gebruik maken van een hefboomproduct zal ervoor zorgen dat je meer rendement kan maken op je beleggingen. Hoeveel dit is, hangt ervan af hoe hoog de hefboomfactor is.

Welke brokers hebben hefboomproducten?

Bij bijna alle brokers kun je terecht voor hefboomproducten. Vaak worden deze wel anders gemoed zoals turbo’s, sprinters en andere namen.

Zitten er risico’s aan het gebruik maken van een hefboomeffect?

Ja, je kunt er namelijk naast goed verdienen ook snel geld ermee kwijtraken.

Zitten er bijkomende kosten aan hefboomproducten?

Ja, vaak betaal je een kleine vergoeding over de geleende middelen van een hefboomproduct. Door de lage rentestanden van tegenwoordig is dit echter niet zoveel.

Plaats een reactie