Hefboomeffect formule: Alles over hefbomen

Het hefboomeffect staat ook wel bekend als leverage trading. Hierbij is dit een begrip dat veel wordt gebruikt onder beleggers. Daardoor is het belangrijk om hefbomen te begrijpen en de hefboomeffect formule te kennen.

In dit artikel kijken we naar wat een hefboom is, de hefboomeffect formule en behandelen we voorbeelden waarbij een hefboomeffect wordt gebruikt. Aan het einde van dit artikel weet je dus alles met betrekking tot hefbomen!

Wat is een hefboom?

Bij het hefboomeffect wordt het bedrag dat je inlegt vermenigvuldigd door een broker. Daarbij wordt vreemd vermogen gebruikt zodat je met een kleiner bedrag bijvoorbeeld meer aandelen kunt kopen. Het hefboomeffect wordt hierbij vaak uitgedrukt in een factor. 

Bij een aandeel van € 50 met een hefboomfactor van 5, betaal je bijvoorbeeld zelf € 10 en de broker de overige € 40. Het bedrag dat de broker betaald kun je beschouwen als vreemd vermogen. Hierbij betaal je gedurende de looptijd dat je het hefboomproduct bezit, een vergoeding in de vorm van rente.

Met een prijs van € 50 per aandeel, kun je zonder hefboomeffect met € 100 slechts twee aandelen kopen. Echter, met het hefboomeffect kun je in een keer tien aandelen kopen voor hetzelfde bedrag!

Daarmee heb je veel meer aandelen in handen voor dezelfde prijs. Hierdoor kun je bij een koersstijging niet met twee aandelen profiteren, maar met tien. Dit heeft zowel zijn voordelen als nadelen.

aandelen verkopen

Voordelen en nadelen van het hefboomeffect

Aan het hefboomeffect zitten een aantal voordelen:

  • Je kunt beleggen met een lager startkapitaal. Omdat een vermenigvuldiging plaatsvindt, heb je minder geld nodig om met impact te kunnen beleggen op de markt;
  • Je kunt beter profiteren van kleinere fluctuaties in de markt. Wanneer de markt maar met een paar procent stijgt kan het hefboomeffect ervoor zorgen dat je hier sneller aan verdient waardoor je niet maanden hoeft te wachten op een beetje winst;
  • Je hebt kans op een hoger potentieel rendement. Doordat je meer aandelen kan kopen met het hefboomeffect, kun je theoretisch gezien ook meer winst maken.

Aan beleggen met het hefboomeffect zitten ook nadelen:

  • Naast dat je kans hebt op een hoger potentieel rendement, heb je ook te maken met potentiële hogere verliezen;
  • Je loopt een stuk meer risico bij hefboomproducten om je volledige inleg kwijt te raken dan bij aandelen. Daarmee zijn hefboomproducten risicovoller. Zeker wanneer je gaat handelen met hoge hefbomen kan dit zorgen voor erg veel risico.

Hefboomeffect formule

Natuurlijk wil je weten hoe je het hefboomeffect zelf kan berekenen. Dat kan met de volgende hefboomeffect formule:

Hefboom = referentiekoers onderliggende waarde / (referentiekoers onderliggende waarde - financieringsniveau)

Hiervan is een voorbeeld:

  • Referentiekoers aandeel = € 40
  • Financieringsniveau = € 30
Hefboomeffect = 40 / (40-30) = 4.

Bij deze berekening is de hefboomfactor dus 4. 

Hefboomeffect voorbeeld

In het volgende voorbeeld zullen we laten zien hoe een hefboomproduct in de praktijk zal werken. Dit met een hefboomfactor van 4 voor het aankopen van een aandeel. Daarbij kijken we naar welke invloed het hefboomeffect heeft in een positief en negatief scenario.

De prijs van het volgende aandeel is € 40. Dit houdt in dat we bij een hefboomfactor van 4, zelf € 10 inleggen en de broker € 30 aan geld inbrengt.

Aankoop aandeel
Koers aandeel€ 40,-
Financieringsniveau€ 30,-
Waarde hefboomproduct€ 10,-

Positief scenario hefboomeffect

Nu we het aandeel in bezit hebben kan de koers zowel stijgen als dalen. Laten we als eerst een positief scenario nemen waarin de koers van het aandeel 10% stijgt. 

Met de stijging wordt het aandeel € 44 waard. Dit houdt in dat het aandeel met € 4 in waarde is gestegen. Hierdoor krijgt het hefboomproduct een waarde van € 14.

Wanneer je nu het hefboomproduct verkoopt, maak je € 4 winst. Dit terwijl je maar € 10 hebt ingelegd. Hierover betaal je nog wel een klein bedrag aan financieringskosten voor het vreemd vermogen dat de broker heeft ingelegd.

In dit scenario behaal je een rendement van 40%! Wanneer het aandeel zonder hefboomeffect was gekocht voor € 40 had je een rendement behaald van 10%. Wel had je in dat scenario natuurlijk minder risico gelopen.

Positief scenario aandeel
Koers aandeel€ 44,- (10% stijging)
Financieringsniveau€ 30,-
Waarde hefboomproduct€ 14,-

Negatief scenario hefboomeffect

Natuurlijk kan een aandeel ook juist in waarde dalen. Daarbij laten we in dit scenario ook gelijk zien dat handelen met een hefboom ook grote risico’s met zich meebrengt.

In dit negatieve scenario daalt het aandeel met 10% en wordt het aandeel € 36,- waard. Dit is een daling van € 4. Met deze daling wordt het hefboomproduct nog maar € 6 waard. Dit is een daling van 40%.

Met dit scenario zie je dat met hefboomproducten niet alleen snel geld kan worden verdiend, maar ook verloren. 

Je kunt ook als het aandeel dit dit scenario met 35% daalt je volledige inleg verliezen. Wel wordt bij de meeste brokers een stoploss ingezet voordat het hefboomproduct een negatieve waarde krijgt. Hierdoor kun je bij de meeste brokers nooit meer geld verliezen dan dat je inzet.

Negatief scenario aandeel
Koers aandeel€ 36,- (10% daling)
Financieringsniveau€ 30,-
Waarde hefboomproduct€ 6,-

Hefboomfactor

In het voorbeeld dat we zojuist hebben gegeven maakte we gebruik van een hefboomfactor van 4. Maar deze factor kan natuurlijk ook hoger of lager liggen. 

Wanneer de hefboomfactor lager ligt, betekent dat er relatief minder aan vreemd vermogen wordt gebruikt. Daarmee heeft een lagere hefboomfactor het voordeel dat je iets minder risico loopt.

Wanneer de hefboomfactor hoger ligt, betekent dat er relatief meer aan vreemd vermogen wordt gebruikt. Dit heeft als voordeel dat je potentieel een hoger rendement kan behalen. Echter, loop je hierbij ook weer meer risico.

In de onderstaande tabel zijn de effecten van hogere en lagere hefboom factoren weergeven. Daarbij wordt een aandeel van € 50 gekocht.


Financierings
niveau
Waarde bij aankoopWaarde bij koersstijging van 10%Waarde bij koersdaling van 10%
Normaal aandeel n.v.t.€ 50€ 55€ 45
Hefboomproduct met factor 2€ 25€ 25€ 30€ 20
Hefboomproduct met factor 5€ 40€ 10€ 15€ 10
Hefboomproduct met factor 10€ 45€ 5€ 10€ 0

Hefboomeffect bij brokers

Vaak worden hefboomproducten op de beurs anders vernoemt. Je hebt bijvoorbeeld hefboomeffect producten bij ING onder de naam “sprinter”. Hierbij heb je de “sprinter long” als je verwacht dat de koers gaat stijgen en de “sprinter short” wanneer je verwacht dat de koers gaat dalen.

Naast sprinters worden hefboomproducten ook onder de volgende namen aangeboden:

  • Turbo’s
  • Speeders
  • CFD (Contracts for difference)

De meeste brokers die hefboomproducten hebben beschermen je tegen een negatief saldo. Dit doordat brokers vaak een stoploss uitvoeren voordat een hefboomproduct negatief kan worden. Wel is het handig om uit te zoeken of dit bij jouw broker ook van toepassing is.

stijgende markt beurs

Geld verdienen met beleggen

In dit artikel hebben we alles behandeld met betrekking tot hefbomen en de hefboomeffect formule. Wanneer je meer wilt leren over beleggen kun je ook eens een kijkje nemen op onze pagina over beleggen voor beginners.

Voor degene die graag structureel geld willen verdienen met beleggen op de beurs raden we de Trading Navigator Methode aan. Met dit product ontvang je een volledige videocursus over beleggen en handige software dat je zal helpen tijdens het handelen.

Helaas verliezen de meeste particulieren beleggers structureel geld op de beurs doordat ze niet over de juiste kennis beschikken en handelen zonder strategie. Door een cursus zoals de Trading Navigator Methode te volgen voorkom je dit en leer je juist om jaarlijks een mooi rendement te verdienen.

De cursus wordt gegeven door Harm van Wijk, een beleggen met ruim 30 jaar ervaring bij verschillende Nederlandse banken. Om te kijken of beleggen en de Trading Navigator Methode iets voor je is kun je via de onderstaande knop eerst het gratis webinar volgen.

Veelgestelde vragen

Waarom zou je gebruik maken van een hefboomproduct?

Gebruik maken van een hefboomproduct zal ervoor zorgen dat je meer rendement kan maken op je beleggingen. Hoeveel dit is hangt ervan af hoe hoog de hefboomfactor is.

Welke brokers hebben hefboomproducten?

Bij bijna alle brokers kun je terecht voor hefboomproducten. Vaak worden deze wel anders gemoed zoals bijvoorbeeld turbo’s en sprinters.

Zitten er risico’s aan gebruik maken van een hefboomeffect?

Ja, je kunt er namelijk naast goed verdienen ook snel geld ermee kwijtraken. Daarnaast kan je ook vrij gemakkelijk je volledige inleg verliezen.

Zitten er bijkomende kosten aan hefboomproducten?

Ja, vaak betaal je een kleine vergoeding over het vreemd vermogen van een hefboomproduct. Door de lage rentestanden van tegenwoordig hoeft dit niet perse zoveel te zijn.

Plaats een reactie