Hoe betrouwbaar is Bitvavo?

Bitvavo is de grootste exchange in Nederland op het gebied van cryptocurrency. Hierbij heeft de exchange veel functionaliteiten, honderdvijftig cryptomunten en kun je handelen met goedkope tarieven. Maar hoe betrouwbaar is Bitvavo nu eigenlijk?

In dit artikel kijken we naar de betrouwbaarheid van Bitvavo als exchange. Hierbij zullen we ingaan op de veiligheid, uptime en klantenservice. Hiermee heb je aan het einde van dit artikel inzichtelijk of Bitvavo nu wel of niet een betrouwbaar platform is.

Wat is Bitvavo?

Bitvavo is een Nederlandse crypto exchange waarop je in ruim honderdvijftig verschillende cryptovaluta kunt handelen. Het platform in 2018 opgericht en is binnen een periode van een paar jaar uitgegroeid tot de grootste exchange op het gebied van cryptocurrency in Nederland.

Een reden van deze populariteit is het gebruiksgemak van het platform. Bitvavo heeft bijvoorbeeld twee interfaces ontwikkeld. Hierbij is een eenvoudig interface beschikbaar geschikt voor beginners of snelle trades en een geavanceerd interface met uitgebreide koersen voor gevorderde handelaren. 

Bij het geavanceerde interface heb je ook de mogelijkheid tot het plaatsen van marktorders en stop-limietorders. Verder heeft Bitvavo op het gebied van gebruiksgemak een eigen IOS en Andriod app zodat je ook buitenshuis je cryptocurrency kunt beheren en verhandelen.

Natuurlijk zijn de tarieven van een exchange ook van groot belang. Dit heeft namelijk een directe invloed op de winst die je maakt met traden. Bij Bitvavo betaal je maximaal 0,25% per trade zelfs wanneer je met kleine bedragen handelt. Indien je met grote bedragen gaat handelen kunnen deze tarieven zelfs nog verder dalen.

Als laatst heeft Bitvavo diverse handige functionaliteiten. Zo is het mogelijk om ruim vijftien cryptomunten te staken en heb je natuurlijk de beschikking over een Nederlandse klantenservice. Deze redenen maken dat Bitvavo een erg fijn platform is voor handelaren.

Mocht je nu met Bitvavo willen beginnen kun je via de onderstaande knop gebruik maken van de welkomstaanbieding. Hierbij betaal je de eerste week geen handelskosten tot max. € 1000.

wat is bitvavo

Hoe betrouwbaar is Bitvavo

Uiteraard is de betrouwbaarheid van een crypto exchange erg belangrijk als handelaar. Dit niet alleen betreft de veiligheid maar ook op het gebied van uptime en klantenservice. Om antwoord te geven op de vraag ‘hoe betrouwbaar is Bitvavo’ zullen we op drie gebieden naar de exchange kijken.

Bitvavo veiligheid

Cryptovaluta wordt decentraal geregeld waarbij geen overheid of Centrale Bank aan te pas komt. Dit betekent dat veiligheid erg belangrijk is voor een exchange aangezien in het geval dat het mis gaat er geen overheidsinstantie of bank garant staat.

Over de afgelopen jaren is gebleken dat niet iedere exchange immuun is tegen hackers. In 2019 is bijvoorbeeld op Binance 70.000 Bitcoins gestolen en Bitfinex is in 2016 beroofd van 120.000 Bitcoins. Hierdoor is het veiligheidsaspect continu van belang en liggen hackers altijd op de loer.

Bitvavo heeft een uitmuntende reputatie op het gebied van veilig. Hierbij is de exchange sinds dat het begon in 2018 nog nooit succesvol gehackt. Dit is zeer waarschijnlijk te danken aan de vele veiligheidsmaatregelen die het platform treft. Hierover is Bitvavo ook zeer transparant op hun website.

Veiligheidsmaatregelen waar Bitvavo onder andere gebruik van maakt zijn:

 • Het grootste gedeelte van de digitale valuta wordt bewaard op cold wallets. Hierbij wordt cryptocurrency offline opgeslagen op geografisch verspreide locaties;
 • Medewerkers monitoren het platform 24 uur per dag en 7 dagen per week op potentiële bedreigingen en ongewone handelingen;
 • Naast dat Bitvavo continu zelf bezig is om de veiligheid te verbeteren, schakelen ze ook gespecialiseerde IT-bedrijven in. Hierbij voeren deze bedrijven ook penetration tests uit ter controle van de veiligheid;
 • Het is mogelijk om je account extra te beveiligen. Hierbij heb je verschillende mogelijkheden zoals twee factor authentication (2FA), veiligheid notificaties, apparaat & IP beveiliging en antiphishing beveiliging;
 • Bitvavo is een Nederlands bedrijf en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dit betekent dat ze aan de Nederlandse wetgeving moeten voldoen en de algemene verordening gegevensbescherming (AVG);
 • Als laatst heeft Bitvavo een specifieke stichting opgericht voor de geldtegoeden genaamd Stichting Bitvavo Payments. Mocht Bitvavo als bedrijf failliet gaan houdt dit in dat de geldtegoeden van klanten nooit in gevaar komen.
hoe betrouwbaar is bitvavo veiligheid

Bitvavo uptime

De uptime van een platform is als handelaar erg belangrijk. Je wilt natuurlijk niet in de situatie komen te zitten dat je cryptomunten snel wilt aankopen of verkopen en dat een platform vervolgens offline blijkt te zijn wegens een storing.

Bitvavo heeft erg goede uptime wegens hun meerdere availability zones en automatische failovers die zijn ingebouwd. Daarnaast beschikken de datacenters en cloud-infrastructuur ook over diverse belangrijke veiligheidscertificaten.

Ondanks deze maatregelen is het in 2021 twee keer voorgekomen dat het platform één uur offline was wegens een storing. Ook is het platform soms een aantal uur offline wanneer updates worden uitgevoerd. Dit wordt dan wel netjes een aantal weken van tevoren aangegeven.

Naast deze paar kleine momenten dat de exchange niet bereikbaar was, is Bitvavo over het algemeen bijna altijd 24/7 bereikbaar. Hierbij scoort het platform hoger dan de meeste concurrenten op het gebied van uptime.

Bitvavo klantenservice

Mocht je een keer tegen vragen hebben of zitten met een probleem kun je terecht bij de klantenservice. Daarmee is een goede en snelle klantenservice van groot belang, zeker wanneer je handelt in cryptocurrency.

Aangezien Bitvavo een Nederlands bedrijf is heb je gelijk een Nederlandse klantenservice en niet in een vreemde taal. Daarnaast is de klantenservice van Bitvavo vaak erg snel, hoewel de klantenservice enkel digitaal te bereiken is en dus niet telefonisch.

Hoe werkt Bitvavo?

Beginnen met Bitvavo is vrij eenvoudig. Je kunt hierbij gemakkelijk een account aanmaken binnen enkele minuten beginnen met de volgende stappen.

 1. Ga naar de website van Bitvavo. Via deze link maak je gebruik van de welkomstaanbieding en betaal je over de eerste € 1000 geen handelskosten.
 2. Ga naar aanmelden en vul vervolgens je gegevens in. Kies hierbij een sterk wachtwoord zodat je cryptocurrencies goed beveiligt zijn.
 3. Verifieer je e-mailadres en persoonsgegevens. Het is tegenwoordig vanuit de overheid bij iedere exchange verplicht om je identiteit te verifiëren. 
 4. Stort geld op je Bitvavo account. Dit kan op verschillende manieren zoals iDeal of PayPal. Zorg ervoor dat je alleen geld investeert dat je ook echt kunt missen. Beleggen brengt risico’s met zich mee.
 5. Nadat deze stappen zijn voltooid kun je handelen in ruim honderdvijftig verschillende cryptomunten waaronder welbekende munten zoals Bitcoin, Ethereum en Cardano.

Crypto cursus voor beginners

Mocht je nog een beginner zijn met crypto, raden we het volgen van een online cursus gericht op cryptocurrency aan. Met een crypto cursus voor beginners zul je de basis leren van blockchain en leer je om succesvol te handelen.

Het is hierbij beter om te investeren in een cursus om vervolgens geld te verdienen met cryptocurrency, dan niet investeren in een cursus en vervolgens snel geld te verliezen. Uiteindelijk kan een crypto cursus zich op deze manier vanzelf terugverdienen.

Je hebt in Nederland veel verschillende crypto cursussen op de markt. Wij raden de Crypto Masterclass van Patrick Suiker en Derek Westra aan. Samen hebben ze al ruim vijftien jaar ervaring met cryptocurrency waarbij hun platform AllesOverCrypto is uitgegroeid tot de grootste van Nederland.

Met de Crypto Masterclass ontvang je 40 uur aan beeldmateriaal waarin elk onderwerp met betrekking tot crypto wordt behandelt. Ook ontvang je 6 e-books, portfolio’s en toegang tot een exclusieve community met crypto handelaren. 

Om te kijken of de Crypto Masterclass bij je past kun je via de onderstaande knop eerst een gratis webinar van 1,5 uur volgen. 

Hoe betrouwbaar is Bitvavo conclusie

In dit artikel hebben we antwoord gegeven op de vraag ‘hoe betrouwbaar is Bitvavo?’. Hierbij hebben we gekeken naar de veiligheidsmaatregelen, uptime en klantenservice van de exchange. Verder hebben we uitgelegd hoe je kunt beginnen met handelen op het platform.

Op basis van de genoemde argumenten in dit artikel kunnen we stellen dat Bitvavo een zeer betrouwbare exchange is. Bitvavo is nog nooit gehackt, neemt veiligheid erg serieus en je kunt snel geholpen worden door de Nederlandse klantenservice. Dit maakt Bitvavo een goed platform voor handelaren.

Plaats een reactie