iPhone apps programmeren

Op deze pagina geven een uitleg over iPhone apps programmeren. Hierbij leer je hoe dit proces in zijn werking gaat.

Bij het programmeren van iPhone apps maak je gebruik van XCode. Dit is het programma dat aangeboden wordt door Apple om apps te programmeren. Verder kijken we naar waarom je iPhone apps zou programmeren, hoe je dat moet en hoe je ermee begint.

Wat is XCode?

wat is xcode

XCode is het programma dat door Apple wordt aangeboden om IOS (iPhone, iPad & iWatch) en OS X (Mac) apps in te bouwen.

XCode beschikt over verschillende functies:

  • Visuele app bouwer;
  • Simulator; 
  • Debugger.

Daarnaast heeft XCode ook Playgrounds. Hierin kun je leren programmeren met Swift zonder dat je meteen een hele app hoeft te bouwen. Je kunt XCode gratis downloaden. Daarvoor heb je echter, wel een Mac nodig. Het is namelijk niet mogelijk om XCode te downloaden op Windows.

Wat is Swift?

Bij het programma XCode komt de programmeertaal Swift. Dit is een programmeertaal die speciaal is ontwikkeld door Apple. De programmeertaal bestaat sinds 2014. Swift is net zoals XCode, gratis in gebruik.

De programmeertaal Swift is snel en efficiënt. Daarnaast geeft het de gebruiker real-time feedback. Swift staat er ook voor bekend dat het voor beginners een makkelijke taal is om te leren.

Waarom iPhone apps programmeren?

Het programmeren van iPhone apps heeft verschillende voordelen. Zo kun je er geld aan verdienen, heb je minder concurrentie dan bij Android apps en is het makkelijk voor beginners.

Geld verdienen

Als eerste kun je aan iPhone apps programmeren geld verdienen. Dit kan op verschillende manieren.

De eerste manier is door het publiceren van gratis apps. Hoewel de gebruiker in eerste instantie de app gratis kan downloaden kun je verdienmodellen in de app verwerken. Denk hierbij aan advertenties in de app zelf en in-app purchases. Daarbij kan de gebruiker aankopen doen in de app.

De tweede manier is door het publiceren van betaalde apps. Bij dit soort apps betaald te gebruiker een bedrag om een app te downloaden.

De laatste manier is met iPhone apps programmeren in opdracht. Hierbij programmeer je apps voor derden. In ruil voor het bouwen van de app krijg je betaald. Daarnaast kun je ook nog geld vragen voor het onderhoud van een gebouwde app.

Minder concurrentie

In vergelijking met Android apps heb je bij iPhone apps een stuk minder concurrentie met andere apps. Dit heeft als voordeel dat je sneller geld kunt gaan verdienen met een app. Dit doordat gebruikers minder snel apps van concurrenten zullen downloaden.

Wel is het zo dat het publiceren van apps in de Appstore duurder is. Dit kost namelijk € 99,- per jaar om apps te publiceren.

Makkelijk voor beginners

Wanneer je nog geen programmeerervaring hebt, is het maken van apps met XCode een goede eerste stap. Dit komt doordat de programmeertaal Swift erg gemakkelijk is voor beginners. Daarnaast is er goede documentatie dat je onderweg helpt wanneer je begint.

Wel is het zo dat je er genoeg tijd in moet stoppen. Je hebt namelijk te maken met een leercurve als je voor het eerst begint met programmeren. Hierbij is het leren van een programmeertaal net zoiets als een taal leren. Het kost tijd en energie om de programmeertaal te begrijpen.

Hoe programmeer je IPhone apps?

hoe programmeer je iphone apps

Wanneer je iPhone apps gaat programmeren kun je het beste in verschillende fases werken.

  1. Bedenk wat voor een app je wilt gaan programmeren. Voorbeelden van categorieën waar je apps in kunt maken zijn: games, fitness, productiviteit, video, financiën en sport.
  2. Bedenk welke functies de app moet krijgen. Wanneer je bijvoorbeeld een hardloop app maakt, moet je bedenken wat de app precies moet doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bijhouden van de gelopen afstand en de snelheid.
  3. Nu je weet wat voor een app je gaat maken en welke functies erin moeten, kun je beginnen met de app bouwen. Hiervoor gebruik je het programma XCode en de programmeertaal Swift.
  4. Wanneer de app vergenoeg gebouwd is, begin je met debuggen. In dit proces haal je alle fouten en bugs uit de app. Het is belangrijk dat dit goed gedaan wordt, zodat de gebruiker geen bugs heeft wanneer die de app gebruikt.
  5. Als de app geen bugs meer heeft kan die gepubliceerd worden in de Appstore.

Hoe leer je iPhone apps programmeren?

Wanneer je programmeren van iPhone apps wilt leren kun je verschillende materialen gebruiken. Apple biedt al verschillende gratis boeken aan in de App Store. Door deze boeken te lezen en opdrachten te maken leer je al een goede basis.

Daarnaast heb je online verschillende sites waar je oefeningen kunt vinden. Hiervan is een voorbeeld Code with Chris

Uiteindelijk is het belangrijk dat je zoveel mogelijk apps bouwt, zodat je steeds meer leert. Hoe meer je oefent des te beter je wordt in het bouwen van iPhone apps.