Is beleggen in goud verstandig?

Is beleggen in goud verstandig of niet? In dit artikel kom je meer te weten over beleggen op de goudmarkt. Hierbij ontdek je de oorsprong van goud en laten we vijf methodes zien waarop je kunt beleggen in de goudsector.

Ook zul je de voor- en nadelen van het product behandelen en hoe de goudprijs tot stand komt. Als laatst kun je via dit artikel een gratis webinar beleggen volgen van Drs. Harm van Wijk waarmee je leert om een mooi rendement te behalen met minder dan 5 minuten per week.

Waarom beleggen in goud?

Goud is de basis van ons financieel stelsel waarbij beleggen in goud al eeuwenoud is. In sommige van de oudste geschriften wordt beschreven dat goud begeerd werd, zowel als kunstvorm maar ook als betaalmiddel.

Hierbij werden gouden munten voor het eerst geslagen rond vijfhonderd voor Christus. Ook zijn er zelfs schatten met goud ontdekt die al dateren van circa vierduizend voor Christus. Dit betekent dat goud al een geruime tijd verbonden is met macht en rijkdom. 

Zelfs nu we tegenwoordig niet meer betalen met gouden munten maar papiergeld heeft goud nog steeds een belangrijke rol. De aard zelf van wat goud zo duur maakt is de schaarste en zeldzaamheid. Dit maakt goud tot op de dag erg interessant.

Naast de historie van goud als betaalmiddel heeft het ook veel andere toepassingen. Zo wordt goud gebruikt voor juwelen en speelt het een belangrijke rol in de industrie. Technologie heeft hierbij ook een vraag naar goud waarbij het wordt gebruikt in onder andere elektrische auto’s maar ook in je smartphone.

Hoe werkt de goudprijs?

De goudprijs wordt bepaald door een combinatie van vraag, aanbod en gedrag van beleggers. Dat lijkt op eerste gezicht eenvoudig, maar de manier waarop deze factoren samenwerken is soms lastig in te schatten.

Zo wordt goud in tegenstelling tot olie of koffie een stuk minder verbruikt. Hierbij is veel van het goud dat uit de mijnen is gehaald tegenwoordig nog steeds aanwezig. Je zult daarmee verwachten dat de prijs van goud steeds verder zal zaken, echter gebeurt dat niet.

Afgezien van het feit dat het aantal mensen dat goud koopt voortdurend toeneemt, bieden de vraag naar juwelen en investeringen enkele aanwijzingen. Als laatst is het belangrijk om te weten dat de goudprijs werkt op basis van ounces (28,35 gram) goud. 

De prijs van goud kan erg fluctueren over de jaren heen. Zo stond goud aan het begin van 2021 rond de € 1500, maar stond het in 2018 bijvoorbeeld op € 1000 en in 1983 op een omgerekende waarde van ruim € 2000. 

Het moment waarop je goud koopt is dus erg belangrijk. Stel je had in 1983 goud ingekocht had je nu nog steeds een verlies gehad aangezien de goudprijs in 1983 op een recordhoogte stond.

hoe werkt de goudprijs

Hoe kun je beleggen in goud?

Beleggen in goud kan op verschillende manieren. De volgende manieren zijn enkele mogelijkheden waarop dit kan maar zeker niet de enige.

1. Fysiek goud kopen

De eerst manier waarop je in goud kunt beleggen, is met het daadwerkelijk kopen van goud in bijvoorbeeld de vorm van munten. Om winst te maken met fysiek goud ben je volledig afhankelijk van de prijsstijging van de grondstof. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een goudmijnbedrijf.

Een van de grootste nadelen van het bezitten van fysiek goud is het beveiligen en verzekeren. Ook kan het lastig zijn om goud te verkopen voor de marktwaarde wanneer je snel geld nodig hebt. Dit maakt fysiek goud kopen lastig en kun je beter vermijden.

2. Goudtrackers

Met een goudtracker kun je beleggen in goud via de beurs. Dit heeft als voordeel dat je met kleinere bedragen kunt handelen en ook geen fysiek goud hoeft te bezitten en verzekeren. Hierbij is het mogelijk om al vanaf 1/10e van de goudprijs te beleggen.

Twee bekende goudtrackers zijn te vinden aan de beurs van Amsterdam en New York. Het gaat om de SPDR Gold Trust (GLD) aan de NYSE en de HYSICALGOLD (PHAU) aan de AEX. Wanneer je in de goudtracker aan de NYSE wilt gaan handelen is het wel belangrijk om rekening te houden met de wisselkoersen.

3. Goudfutures

Wanneer je graag op korte termijn wilt speculeren op een stijgende of dalende goudprijs kun je gaan handelen in goudfutures. Hierbij handel je met een hefboom wat je in staat stelt om veel futures te bezitten voor een relatief kleine som geld. 

De hefboomwerking brengt wel risico’s met zich mee. Als het goud de goede kant op beweegt kun je snel veel geld verdienen, echter kun je ook veel geld verliezen als de koers de verkeerde kant opgaat. We raden daarom futures af tenzij je een ervaren belegger bent.

hoe kun je beleggen in goud

4. Goud ETF’s

Met een ETF (exchange-traded fund) kun je beleggen in goud op een manier waarbij je een stuk minder risico loopt. Je koopt namelijk met een exchange-traded fund niet een specifiek aandeel maar juist een mandje met verschillende aandelen en bedrijven.

Op de markt heb je tegenwoordig verschillende exchange-traded funds waarbij je in één keer ruim veertig posities hebt in bedrijven die doen aan goud- en zilver winning. Hiermee heb je een goede spreiding over bedrijven die actief zijn in de goudsector.

5. Mijnbouwaandelen

De laatste manier waarop je kunt beleggen in goud is met het kopen van mijnbouwaandelen. Dit zijn simpelweg gezegd de bedrijven die het goud winnen uit de mijnen. Hierbij kun je bij mijnbouwaandelen profiteren van de goudmarkt op twee manieren.

Ten eerste heeft de mijnbouwer de mogelijkheid om de productie in de loop van de tijd te verhogen. Ten tweede zal de winst van de mijnbouwer stijgen wanneer de prijs van goud stijgt. Natuurlijk moeten deze twee factoren dan ook nog gebeuren wat je nooit zeker weet.

Voordelen beleggen in goud

Beleggen in goud heeft de volgende voordelen:

 • Lange historie
  Zoals eerder beschreven in dit artikel heeft goud in lange historie als waardevol goed. Hierbij wordt goud al duizenden jaren als waardevol gezien door mensen waar andere producten als bijvoorbeeld olie nog “nieuwer” zijn.
 • Diversificatie
  Historisch gezien heeft goud de verliezen tijdens een slechte economie of instabiliteit op de markten beperkt. Dit maakt goud interessant wanneer je diversificatie wilt aanbrengen in je beleggingsportefeuille.
 • Goudvoorraad krimpt
  Goud is een schaars goed waarbij de goudvoorraad continu krimpt. Tegenwoordig worden minder goudmijnen ontdekt en het makkelijk bereikbare goud is inmiddels al gedolven. Dit zorgt er ook voor dat mijnbouw kosten stijgen.
 • Vertegenwoordigt altijd waarde
  Waar een bedrijf failliet kan gaan vertegenwoordigt goud altijd waarde. Bij instabiliteit in de wereld wordt altijd teruggegrepen op goud. 

Nadelen beleggen in goud

Beleggen in goud heeft de volgende nadelen:

 • Geen dividend of rente
  Tenzij je belegt in een mijnbouwbedrijf zul je geen dividend of rente ontvangen op goud. Pas wanneer je goud daadwerkelijk verkoopt zul je winst of verlies maken op je belegging.
 • Wisselkoersen
  Als je in goud belegt of een beleggingsproduct gerelateerd met goud aankoopt met dollars loop je een valutarisico. Dit kan voorkomen als de wisselkoersen negatief uitvallen wanneer je het beleggingsproduct of goud weer verkoopt.
 • Kosten voor bewaring
  Wanneer je fysiek goud koopt ben je meestal kosten kwijt voor de bewaring. Denk aan de kosten voor het kopen van de kluis of het verzekeren van het goud. 

Is beleggen in goud verstandig?

Nu weer ons hebben verdiept in de verschillende aspecten van goud komt natuurlijk de vraag: is beleggen in goud verstandig. Zoals eerder gezegd heeft goud verschillende voordelen waaronder de schaarsheid en lange historie.

Over de jaren heen zien we dat goud over periodes stijgt in waarde maar er ook langere periodes aanwezig zijn waarin goud juist minder waard wordt. Daarmee is het moment waarin je instapt van groot belang wanneer je gaat beleggen in goud. 

Uiteindelijk blijft beleggen risicovol waarbij resultaten uit het verleden geen garanties geven voor de toekomst. Probeer dus goed onderzoek te doen naar de actualiteiten en in de goudsector en naar de actuele koers van goud. Baseer daarbij op meerdere bronnen of beleggen in goud verstandig is.

Zorg verder dat je nooit al je geld inzet op goud. Je kunt het beste goud gebruiken om je portefeuille te diversifiëren door enkel een klein deel van de algehele portefeuille erin te investeren.

is beleggen in goud verstandig conclusie

Gratis webinar beleggen

Mocht je nu weer willen weten over hoe je een goed rendement kunt behalen met beleggen op de beurs kun je via onze website een gratis webinar beleggen volgen van Drs. Harm van Wijk.

In deze webinar leer je beleggen met slechts 5 minuten per week waarbij je ook kunt beginnen met kleine bedragen. Harm van Wijk heeft al 32 jaar ervaring waarbij hij voor onder andere de SNS Bank, Binckbank en ABN Amro heeft gewerkt tijdens zijn carrière.

Omdat hij zag dat de meeste particulieren structureel geld verliezen op de beurs is hij begonnen met het geven van lessen en cursussen. Je kunt hierbij via de onderstaande knop gratis zijn online webinar volgen vanachter de computer.

Is beleggen in goud verstandig conclusie

In dit artikel hebben we gekeken naar de vraag: is beleggen in goud verstandig. Hierbij hebben we gekeken naar voor- en nadelen van goud, hoe de goudprijs tot stand komt en op welke manieren je kunt beleggen in goud. We hopen dat je hiermee een beter beeld hebt gekregen van goud vanuit een beleggingsperspectief en de mogelijkheden.

Plaats een reactie