Online Cursus Maken

Een eigen online cursus maken ofwel een e-learning cursus is een goede manier om online geld te verdienen en daarnaast mensen een nieuwe vaardigheid te leren. 

In dit artikel vertellen we waarom je een online cursus zou willen maken, welk platform je hiervoor kunt gebruiken en geven we een handig stappenplan. Hierdoor weet je aan het einde van dit artikel precies hoe je een eigen online cursus kunt maken.

Waarom een online cursus maken

Misschien geef je al trainingen of heb je veel kennis over een bepaald onderwerp. Dan is het opzetten van een eigen online cursus een mooie manier om een passief inkomen te verdienen. 

De laatste jaren is de e-learning markt flink aan het groeien. Ongeveer 4,3 miljoen Nederlanders hebben we eens een online cursus gevolgd en de jaarlijkse potentiële omzet in de e-learning markt groeide in 2021 naar 1,1 miljard euro.

Ook jij kunt met een eigen online cursus profiteren van deze groeiende markt. Het maakt hierbij niet uit wat voor onderwerp je hebt. Zo heb je cursussen over beleggen en marketing, maar ook cursussen waarin je kunt leren breien. Wees dus ook vooral creatief!

e-learning cursus maken

Het maken van een online cursus kost redelijk wat tijd. Dit doordat je een e-learning platform moet inrichten en de cursus natuurlijk moet creëren. Meestal wordt dit gedaan door het maken van video’s met uitleg die worden verdeeld onder verschillende modules.

Na het maken van een cursus, is het mooie dat je vervolgens jarenlang mensen hebt die de cursus kunnen kopen. Stel je verkoopt een cursus voor € 250,- dan hoef je maar 10 mensen in een maand te hebben die de cursus kopen om € 2500,- te verdienen.

Dit maakt dat het creëren van een online cursus op lange termijn veel geld kan opleveren. Door ook affiliate marketing toe te passen en mensen te belonen voor het promoten van je cursus kun je deze inkomsten nog verder opschalen.

Online cursus platform

Om een eigen online cursus te maken heb je natuurlijk wel de juiste e-learning software nodig. Voor het opzetten van een eigen cursus raden we de software Huddle aan, dit is een alles-in-een software waarmee je een eigen online cursus kunt opzetten in combinatie met een community. 

De lessen die je maakt voor de cursus kun je met Huddle makkelijk indelen in verschillende modules. Hierbij kun je tekst, video, audio, afbeeldingen en PDF-bestanden toevoegen aan de verschillende modules.

Ook kun je cursisten motiveren door middel van levels, voortgang indicators, content dripping en toetsing. Met toetsing kun je quizes opstellen om je cursisten te testen op basis van de geleerde kennis uit een module.

Verder combineert Huddle het traditionele forum met een modern social media platform. Hierdoor kun je met de personen die je cursus aanschaffen een community vormen waarbij cursisten vragen kunnen stellen en hun successen laten zien. 

Huddle is hiermee het ideale platform voor iedereen die een online cursus wilt opzetten. Met dit platform creëer je meerwaarde en een overzichtelijk lesprogramma voor je cursisten. Hierdoor kun je met een fijn gevoel je online cursus verkopen.

Stappenplan online cursus maken

Voor het maken van een online cursus raden we de volgende zeven stappen aan. 

Stap 1 – Marktonderzoek

Het is al eerst belangrijk om marktonderzoek te doen naar het onderwerp waarover je een cursus wilt maken. Dit kan vrij simpel door op Google onderzoek te doen naar het onderwerp.

Bekijk hierbij of mensen interesse hebben voor het onderwerp en wat de concurrentie is. Stel je hebt al tien cursussen over een bepaald onderwerp, zal het moeilijk worden om met een eigen cursus door te breken.

Daarnaast is een onderwerp waar geen concurrentie op is maar waar weinig mensen interesse in hebben ook niet aangeraden. Je kunt ook marktonderzoek doen door eens navraag te doen bij mensen die je kent, bedrijven of collega’s met de vraag of ze interesse zouden hebben in een cursus met je beoogde onderwerp.

Stap 2 – E-learning platform

Zodra je een idee hebt of je cursus een goede kans van slagen heeft op de markt, is het tijd om e-learning software aan te schaffen. Je hebt namelijk software nodig waar je de lessen die je gaat maken kunt plaatsen en waar cursisten de cursus kunnen kopen en inloggen.

Zoals eerder gezegd raden we hiervoor de e-learning software Huddle aan. Via de onderstaande knop kun je 14 dagen lang Huddle gratis uitproberen. Hierdoor kun je ontdekken of deze software bij je cursus past.

Stap 3 – Lesmateriaal maken

Nu je e-learning software beschikbaar hebt, is het tijd om het lesmateriaal van je cursus te maken. In de meeste gevallen is dit door middel van het opnemen van video’s. In deze video’s kun je alle verschillende onderwerpen van je cursus uitleggen. Je kunt video’s opnemen met een videocamera of door middel van een screencast programma.

Verder kun je naast video’s nog ander lesmateriaal maken. Denk hierbij aan lesmateriaal als een digitaal werkboek in PDF-formaat, audio-bestanden, afbeeldingen of Excel-bestanden die cursisten kunnen gebruiken.

Stap 4 – Leeromgeving inrichten

Wanneer het lesmateriaal is gemaakt, kun je de leeromgeving van de cursus inrichten. Plaats hierbij de gemaakte video’s en lesmateriaal in verschillende modules. Hierdoor zijn de verschillende onderwerpen voor cursisten overzichtelijk te vinden.

Indien je gebruik maakt van Huddle kun je bij deze stap ook het community forum instellen waar cursisten elkaar kunnen ontmoeten. Verder kun je met Huddle toetsen maken waarmee cursisten hun geleerde kennis kunnen testen. 

Stap 5 – Cursus verkopen

Voor het verkopen van je cursus moet je natuurlijk een goede prijs bepalen. Op het internet worden cursussen verkocht van € 50,- oplopend tot bedragen naar € 1000,-. Bedenk hierbij welke waarde je wilt koppelen aan de cursus die je hebt gemaakt. Het kan daarbij ook handig zijn om met een laag bedrag te beginnen om zo je eerste verkopen te realiseren.

Om de verkopen van je cursus te optimaliseren is het aangeraden om de cursus te promoten. Dit kan door middel van het plaatsen van blogs, social media posts of met het gebruik van affiliate marketing.

Bij affiliate marketing laat je derden jouw cursus promoten. Zodra een affiliate marketeer jouw cursus met succes heeft verkocht, ontvangt de affiliate marketeer een deel van de opbrengsten voor hun succesvolle promotie. Je kunt gebruik maken van affiliate marketing via het netwerk van PayPro.

Stap 6 – Interactie met cursisten

Wanneer je een community forum hebt ingesteld bij je cursus raden we het ook aan om interactie te hebben met je cursisten. Niet alleen is het leuk om vragen te beantwoorden en cursisten verder te helpen, maar het kan ook leerzaam zijn om te ontdekken waar je nog verbeteringen kunt maken.

Wanneer cursisten bijvoorbeeld vaak vragen stellen over een bepaald onderwerp kun je dit op een later moment nog toevoegen met nieuwe video’s aan je cursus. Hierdoor zorg je ervoor dat de cursus steeds beter wordt en je daarmee weer meer klanten aantrekt!

Stap 7 – Cursus opschalen

Als laatst kun je nog extra geld verdienen door de cursus verder op te schalen zodra je eenmaal een groot bestand hebt aan klanten. Denk hierbij aan het maken van vervolgcursussen die cursisten kunnen kopen of door middel van een-op-een coaching.

Hierbij kun je een-op-een coaching verkopen voor een vast bedrag per maand. Daarmee kun je een leuk extra maandelijks inkomen mee opbouwen.

Online cursus maken conclusie

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je een online cursus kunt maken. We hopen dat je door middel van het stappenplan inzichtelijk hebt gekregen aan welke zaken je moet denken bij het opzetten van een cursus. 

Plaats een reactie