Positieve Mindset: 23 Tips

Veel mensen hebben de laatste tijd moeite om gemotiveerd te blijven en met een positieve kijk voorwaarts te gaan. Dit ook mede door recente ontwikkelingen als Covid-19. Door moeilijkheden op persoonlijk en professioneel vlak is het makkelijk om al snel negatieve gedachten te ontwikkelen. Daarom zullen we in dit artikel 23 tips geven voor een positieve mindset.

Daarnaast kijken we naar de betekenis van een positieve mindset en laten een cursus zien die je zult helpen voor een positieve mindset. Uiteindelijk zijn er namelijk veel redenen om negatief te denken over vooruitzichten in de toekomst. Echter, zal een negatieve mindset niets anders doen dan meer wanhoop creëren. Daarom is een positieve mindset van groot belang.

Positieve Mindset Betekenis

De mindset ofwel mentaliteit is bepalend voor geluk en succes. Daarbij is het eigenlijk niets anders dan een gedachtepatroon. Een positieve mindset is een mentale en emotionele houding die zich richt op de positieve kant van het leven en waarbij de persoon positieve resultaten verwacht.

betekenis positieve mindset

Iedereen heeft wel eens slechte momenten op persoonlijk en professioneel vlak. Wanneer dit gebeurt, wordt je vaak gebombardeerd met negatieve gedachten. Deze gedachten zorgen weer dat je nog negatiever denkt over een al slechte situatie.

Uiteindelijk komt het erop neer hoe lang we in die gevoelens en stress blijven over dingen die we niet kunnen beheersen. Met een positieve instelling kun je deze negatieve gedachten en stress vermijden. Zelfs in de meest uitdagende en ingewikkelde situaties. Hierdoor levert een positieve mindset veel voordelen op, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.

Positieve Mindset Tips

Tegenwoordig zijn er talloze suggesties om een positieve mentaliteit te ontwikkelen. Daarom hebben we hier 23 positieve mindset tips die je zullen helpen. 

 1. Concentreer je op het heden in plaats van vast te zitten in het verleden;
 2. Zoek positieve mensen, collega’s en coaches in je omgeving die je ondersteunen en aanmoedigen op een positieve manier;
 3. Begin de dag met positieve gedachten;
 4. Gebruik positieve woorden om je leven te beschrijven;
 5. Zorg dat je oplossingen bij de hand hebt wanneer je problemen tegenkomt;
 6. Laat je niet meeslepen in negatieve gedachten van andere personen;
 7. Daag jezelf uit om een positieve houding aan te nemen wanneer iets misgaat;
 8. Verander mislukkingen in lessen door er iets van te leren. Hierdoor zijn zelfs mislukkingen positief;
 9. Zoek humor in slechte situaties;
 10. Concentreer je op goede dingen, hoe klein die ook zijn;
 11. Wordt goed in afgewezen worden. Dit overkomt namelijk iedereen;
 12. Maak van uitdagingen groeimogelijkheden;
 13. Vergeet niet dat je eigen reactie de uitkomst van een situatie bepaalt;
 14. Gebruik positieve zinnen om negatieve gedachten weg te jagen;
 15. Vind inspirerende quotes om je positiviteit te versterken;
 16. Laat iemand anders lachen;
 17. Genereer positieve emoties door grappige filmpjes te kijken;
 18. Stop met het minimaliseren van successen en erken de inspanningen die je hebt geleverd;
 19. Geniet van de mooie momenten;
 20. Stop met ‘alles over niets’ denken. In realiteit zijn dingen namelijk zeer zelden helemaal goed of helemaal fout;
 21. Ben dankbaar;
 22. Versterk het vermogen van je hersenen door routinematig de focus te verleggen van het negatieve naar het positieve;
 23. Vraag jezelf af of je al positief denkt.

Positieve Mindset Herkennen

Met de bovenstaande 23 tips kun je dus een positieve mindset ontwikkelen. Maar hoe kun je nou herkennen of iemand wel of niet een positieve mindset heeft? De volgende kenmerken zijn van toepassing bij personen met een positieve mindset.

 • Dankbaarheid: Het actief erkennen en waarderen van goede dingen in je leven;
 • Acceptatie: Het accepteren dat niet alles loopt zoals je zou willen;
 • Veerkracht: Niet alleen omgaan met tegenslagen maar ook terugkomen van tegenslagen in plaats van opgeven;
 • Optimisme: Bereid zijn om inspanningen te leveren en een gok te wagen. Dit in plaats van aannemen dat inspanningen niets opleveren;
 • Integriteit: Eigenschap dat je eervol, rechtvaardig en oprecht bent.

Waarom het belangrijk is

Nu je meer weet over een positieve mindset, willen we nog uitleggen waarom het nou zo belangrijk is. Als eerst willen we benadrukken dat in alleen maar gelukkige gedachten denken niet gelijk je al het succes van de wereld zal brengen.

Uiteindelijk gaat een positieve mentaliteit om zowel het positieve als het negatieve in perspectief op te nemen en ervoor te kiezen om over het algemeen optimistisch te zijn. 

Vergroot hierbij de controle over je eigen houding. Als je namelijk kiest om toe te geven aan negativiteit verlies je de controle en loop je belangrijke kansen mis voor groei en ontwikkeling. 

Een postiviteive mindset zal veel opleveren. Waaronder een betere algemene gezondheid en het vermogen om beter met stress om te gaan. Ook kunnen veel uitdagingen overwonnen worden wanneer je vertrouwen hebt in je eigen capaciteiten.

Op persoonlijk vlak heeft het effect op een liefdevol leven. Dit doordat mensen met een postiviteive mindset dankbaar zijn voor wat ze hebben. Hierdoor wordt de band met vrienden en familie sterker.

Op professioneel vlak kun je beter presteren vanwege het positieve zelfbeeld. Dit zorgt voor meer vertrouwen waardoor je de juiste beslissingen op het juiste moment kunt nemen. 

Alles bij elkaar opgeteld brengt een positieve mentaliteit veel voordelen met zich mee. Zodra je een positieve mentaliteit hebt, kun je daar de rest van je leven profijt van hebben!

Positieve Mindset Cursus

Om een positieve mindset te ontwikkelen raden we de cursus ‘De Juiste Mindset’ van Maarten Oostland aan. De cursus bestaat uit een online video programma met 5 lessen, 10 video’s en ruim 1,5 uur aan content voor het ontwikkelen van de juiste mindset.

Met de cursus zul je meer leren over belangrijke zaken als discipline, doorzettingsvermogen en motivatie. Daarbij krijg je nog eens voorbeelden, tips en opdrachten. 

Uiteindelijk kun je met de strategieën uit De Juiste Mindset jouw eigen uitdagingen overwinnen en daarmee een positieve mindset ontwikkelen. Met de onderstaande knop maak je tijdelijk gebruik van de tijdelijke actie.

Plaats een reactie