Rendement Aandelen Berekenen

Op deze pagina kom je alles te weten over rendement aandelen berekenen. Hierbij kijken we naar waarom het belangrijk is om het rendement te berekenen op aandelen en hoe je dit kunt doen.

Waarom rendement aandelen berekenen?

Je kunt als belegger natuurlijk ervoor kiezen om gewoon willekeurig aandelen te kopen. Echter, verliezen de meeste beleggers die dit doen geld op de beurs doordat ze de verkeerde aandelen kopen en geen onderzoek uitvoeren naar een aandeel.

Door het rendement op aandelen te berekenen zul je inzichtelijk krijgen wat je kunt verdienen zodra je in het aandeel investeert. Hierdoor krijg je meer kennis over een bepaalt aandeel waardoor je makkelijker de keuze kunt maken of je gaat investeren of niet.

Hoewel het berekenen van het rendement van een aandeel een handig hulpmiddel is, zal dit niet alle belangrijke informatie vertellen over een aandeel. Naast het rendement berekenen komen namelijk nog veel meer zaken kijken bij het investeren op de beurs.

Daarom raden we het voor iedereen die graag geld wilt verdienen op de beurs, het volgen van een training aan. Hiermee zul je namelijk alles leren over het vinden van winstgevende aandelen, handelsstrategieën en risicomanagement. Via de onderstaande knop kun je nu een gratis training volgen van beleggingsexpert dhr. Harm van Wijk.

Rendement aandelen berekenen

Je kunt het rendement op aandelen vanuit verschillende perspectieven berekenen afhankelijk van je doelen en het type aandeel. Daarom hebben we de meest gebruikte methodes voor het berekenen van rendement op aandelen inzichtelijk gemaakt.

Dividend

De meeste handelaren willen graag het rendement op een aandeel berekenen zodra sprake is van een dividendaandeel. Dit zijn aandelen waarbij een bedrijf vaak een stabiele omzet en winst heeft, waarbij deze bedrijven jaar in jaar uit een hoge dividenduitkering hebben.

Met het kopen van dividendaandelen zul je dus naast koerswinst ook jaarlijks geld verdienen door de dividenduitkering van het bedrijf. Bekende dividendaandelen zijn ABN Amro, Shell, Aegon, ING en Unibail-Rodamco-Westfield.

Je kunt het rendement van een dividendaandeel berekenen met de volgende formule:

Rendement = dividenduitkering / aandeelinvestering

Stel je koopt een dividendaandeel aan voor € 20 en de jaarlijkse dividenduitkering is € 1, zul je dus 5% aan jaarlijks rendement verdienen op het aandeel. Hiermee kun je dus eenvoudig aandelen vergelijken als je opzoek bent naar een aandeel dat procentueel een hoog rendement uitkeert.

berekenen rendement aandelen dividend

Lange termijn

Het is ook mogelijk om het rendement van een aandeel op lange termijn te berekenen. Hiermee kun je namelijk een beter inzicht krijgen op welke manier het vermogen dat je investeert zich zal ontwikkelen. Het lange termijn rendement aandelen berekenen kan op verschillende manieren.

Wanneer je aandelen koopt en verwacht dat de waarde hiervan met een gemiddeld vast percentage per jaar zal stijgen, kun je het rendement op lange termijn gemakkelijk berekenen met de volgende formule.

Rendement = waarde aandelen * (1 + rendement per jaar) ^ aantal jaren

Stel je koopt aandelen aan ter waarde van duizend euro met een gemiddeld rendement van 7,5% en een looptijd van vijf jaar zul je de volgende berekening krijgen: 1.000 * (1,075) ^ 5. Hierbij kom je uit op een resultaat van € 1.435,62,-. Dit aangezien je zogenaamd rente op rente zal ontvangen.

De tweede methode om het rendement op lange termijn te berekenen is door elk jaar apart te berekenen. Het voordeel hiervan is dat je niet met een vast rendement hoeft te werken maar aan elk jaar een specifiek rendement kan koppelen. Dit kan handig zijn wanneer je bij een bedrijf verwacht dat deze pas na enkele jaren grote stappen zal maken in de waarde.

In de onderstaande tabel hebben we een voorbeeld van deze berekening gemaakt. Hierbij wordt in het voorbeeld voor duizend euro aan aandelen gekocht.

BeginwaardeRendementEindwaardeToelichting
Jaar 1€ 1.00010%€ 1.100Stijging van de waarde. (1.000 * 1,10)
Jaar 2€ 1.100-5%€ 1.045Daling van de waarde. (1.000 * 0,95)
Jaar 3€ 1.0457,5%€ 1.123,38,-Stijging van de waarde. (1.000 * 1,075)

Zoals te zien in de tabel kun je met de tweede methode het rendement dus specifiek meten per jaar. Deze methode zal in sommige gevallen ook handig zijn als belegger om je rendement op lange termijn te berekenen.

Beste aandelen kiezen

Natuurlijk is naast het rendement van aandelen berekenen uiteindelijk het belangrijkst dat je als handelaar het juiste aandeel op het juiste moment kiest. Je hebt immers genoeg keuze op de beurs tussen verschillende aandelen.

Allereerst zijn ETF’s echte aanraders! Met een ETF koop je namelijk in één keer alle aandelen uit een index van bijvoorbeeld de AEX of AMX. Hiermee heb je dus een grote spreiding en loop je minder risico. Veel mensen verdien dan ook meer geld met een ETF dan wanneer ze actief zouden beleggen. 

Mocht je liever specifieke aandelen in bedrijven kopen, kunnen de volgende drie tips mogelijk helpen bij een vinden van een goed aandeel.

  1. Zoek bedrijven zie een stabiele, groeiende omzet en cashflow produceren. Wanneer een bedrijf namelijk stabiel groeiend is, geeft dit een betere kans om geld te verdienen op lange termijn.
  2. Bekijk het lange termijn perspectief van een bedrijf. Is het bedrijf hierbij over 25 jaar nog steeds winstgevend of liggen hier bedreigingen zoals veranderingen in de wetgeving van een overheid of behoefte van consumenten?
  3. Zoek uit hoe het management van een bedrijf communiceert met aandeelhouders. Je kunt namelijk beter investeren in een bedrijf met open communicatie dan een bedrijf die zijn financiën verstopt achter een term als EBITDA.

Rendement aandelen berekenen conclusie

In dit artikel hebben we laten zien hoe je rendement aandelen kunt berekenen. Hierbij hebben we zoals formules gegeven voor het berekenen van dividend op het berekenen van rendement op lange termijn.

Zoals eerder gezegd kan het volgen van een cursus op het gebied van beleggen erg waardevol zijn als beginnen. Via de onderstaande knop kun je de gratis training van de Trading Navigator Methode volgen!

1 gedachte over “Rendement Aandelen Berekenen”

Plaats een reactie