Verkopen via Bol Stappenplan en Tips

Bijna iedereen heeft wel eens wat gekocht via bol.com. De webwinkel staat namelijk bekend als de grootste van Nederland. Hierbij groeit de webwinkel jaarlijks met grote cijfers, ook vooral nu rond de corona crisis. Maar wist je al dat je ook zelf producten kunt verkopen via bol?

Wat veel mensen niet weten is dat 50% van de producten op bol.com verkocht worden door externe verkooppartners. Dit zijn zowel bedrijven als individuele personen die geld verdienen door producten te verkopen via bol.

Het leuke hiervan is dat iedereen dit kan doen, door de verschillende diensten van bol die externe verkooppartners helpen. Hierover zullen we meer inzicht geven in deze beginnersgids! Aan het einde van dit artikel weet je hoe je zelf producten kunt verkopen via bol en daarmee geld kunt verdienen.

Waarom producten verkopen op Bol?

Voordat we de verschillende stappen laten zien zullen we eerst uitleggen waarom producten verkopen via bol nu zo geweldig is. Waarom zou je niet gewoon een bijbaantje of een vaste baan zoeken? Of waarom niet gewoon je eigen webshop oprichten?

Wanneer je producten verkoopt op bol.com heb je verschillende voordelen als externe verkooppartner. Ten eerste hoef je geen eigen webwinkel op te zetten. Dit scheelt niet alleen tijd, ook krijg je toegang tot het miljoenenpubliek van bol.com die dagelijks enorm veel producten kopen.

waarom producten verkopen bol.com

Ten tweede hoef je geen eigen producten te hebben of produceren. Je kunt namelijk producten inkopen bij partijen uit het buitenland om die vervolgens te verkopen op Bol met een leuke winst.

Als laatst kun je ook de gehele logistiek laten regelen door bol.com. Zo kun je producten die je inkoopt laten opsturen naar het magazijn van bol.com. Wanneer een klant op bol.com vervolgens jouw product bestelt, zal bol.com het gehele proces van inpakken tot verzenden voor je regelen. 

Deze voordelen maken dat de drempel erg laag is om te beginnen met verkopen op Bol. Je hoeft geen eigen producten te hebben, logistiek te regelen of magazijn ruimte huren. Dit terwijl je wel een extra inkomen kunt opbouwen waarmee je dromen kunt waarmaken!

Verkopen via Bol Stappenplan

Maar waar moet je beginnen als je zelf wilt gaan verkopen op Bol? Met deze 10 stappen krijg je een globaal beeld.

Stap 1: Schrijf je in bij de KvK

Om producten te verkopen op wat voor manier dan ook moet je eerst ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Of wanneer je in België woont in het Handelsregister. Inschrijven is vrij eenvoudig en je kunt hierover veel informatie vinden bij de Kamer van Koophandel zelf.

Stap 2: Aanmelden als verkooppartner

Wanneer de inschrijving bij de Kamer van Koophandel is voltooid, is de volgende stap om jezelf aan te melden bij bol.com als externe verkooppartner. Dit door een zakelijk account aan te maken op bol.com.

Er hangen een aantal voorwaarden aan een account:

 • Je dient ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel (stap 1);
 • Je moet bestellingen binnen 1 tot 8 werkdagen kunnen leveren;
 • Je moet vragen binnen 24 uur kunnen beantwoorden;
 • Assortiment dient te voldoen aan de richtlijnen;
 • Producten moeten marktconforme prijzen hebben;
 • Je moet akkoord gaan met de algemene voorwaarden.

Stap 3: Kies producten

Misschien wil je specifiek iets verkopen of weet je nog niet wat voor producten je gaat verkopen via bol.com. Je kunt namelijk meer dan duizenden verschillende soorten producten verkopen op bol.com. 

Hierbij hebben verschillende soorten producten ook weer verschillende soorten eigenschappen. Onderzoek goed waar nog kansen liggen op bol.com en waar de concurrentie goed te verslaan is. 

Let wel op dat een product aan de eisen van bol.com voldoet:

 • Ieder product heeft een juiste EAN of ISBN nummer nodig;
 • Producten dienen te voldoen aan de assortiment voorwaarden en richtlijnen merk- en eigendomsrechten;
 • Bij sommige producten heb je nog extra verkooprechten nodig.

Stap 4: Verkrijg producten

Natuurlijk kun je geen producten verkopen zonder dat je eerst zelf producten inkoopt of produceert. De meeste personen die hun geld verdienen via Bol kopen producten in bij een leverancier. 

Dit kan een leverancier in Nederland of België zijn maar ook een leverancier uit het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan een land als Spanje of China. Je hebt genoeg leveranciers die maar al te graag producten willen leveren.

Het is natuurlijk ook mogelijk om eerst een leverancier te zoeken en naar aanleiding daarvan producten te kiezen die je wilt gaan verkopen op Bol.

Stap 5: Kies een verzendmethode

Je hebt een product gekozen en een leverancier. Nu moet je bepalen op welke manier je de producten gaat verzenden naar de klant. Dit kan als externe verkoper van bol.com op drie verschillende manieren.

 1. Volledig zelf de logistiek organiseren;
 2. Zelf de logistiek organiseren, met gebruik van de voordelige posttarieven van bol.com;
 3. De logstiek door bol.com laten regelen.

Elke verzendmethode heeft zijn eigen voordelen. Zo is het zelf regelen van de logistiek het voordeligst. Echter, is het een stuk makkelijk om de logistiek door bol.com te laten regelen. Dit scheelt namelijk tijd en ruimte.

Stap 6: Kies verkoopvoorwaarden

Ook is het belangrijk om de verkoopvoorwaarden van je producten te kiezen. Hoe snel ga je bijvoorbeeld leveren. Is dit binnen 1 dag of pas na een x aantal dagen? Daarnaast moet je bedenken hoe lang je garantie wilt gaan geven op producten. Dit soort zaken kun je allemaal leren in de Bol Mastery.

Stap 7: Kies de juiste verkoopprijs

Het is belangrijk om een goede verkoopprijs te kiezen. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk geld verdienen. Maar aan de andere kant moet je ook concurrentie verslaan en is het een eis van bol.com dat je marktconforme prijzen aanbiedt.

Ook moet je rekening houden met de kosten die je maakt. Dit zijn voornamelijk je inkoopkosten, bezorgkosten, verpakkingskosten en de commissie voor bol.com. Reken dit allemaal uit en bepaal een goede verkoopprijs.  

Stap 8: Voer producten in

Het is tijd om je producten in te voeren op bol.com. Wanneer de producten niet op bol.com staan zul je natuurlijk ook niks verkopen. Wanneer je producten invoert op bol.com is het belangrijk om naar een aantal zaken te kijken.

verkopen via bol producten invoeren

Zorg als eerst voor zoveel mogelijk goede en scherpe foto’s van het product. Mensen die opzoek zijn naar producten op bol.com zullen namelijk als eerste een foto zien. Op basis van de eerste foto bepaalt een klant of die meer informatie wilt of verder gaat kijken naar andere producten. Je maakt maar één keer een eerste indruk!

Ook is het belangrijk om te zorgen voor een goede beschrijving van het product. Dit om de klant zoveel mogelijk informatie te geven, zodat de klant overgaat tot het maken van een aankoop. 

Uiteindelijk zijn goede foto’s en productinformatie erg belangrijk. Misschien zelf het meest belangrijke. Je kunt natuurlijk ook altijd experimenteren met verschillende foto’s om te kijken of je betere resultaten kunt behalen.

Stap 9: Verkopen

Nu alles geregeld is, kun je beginnen met verkopen via Bol. Natuurlijk is er altijd wel werk waarmee je bezig bent. Denk aan het optimaliseren van producten en het beantwoorden van vragen. Maar je zult merken dat al snel de eerste verkopen zullen binnenstromen. 

Het mooie van verkopen op bol.com is dat je ook geld kunt verdienen terwijl je slaapt of wat anders aan het doen bent. De webwinkel gaat immers 24 uur per dag en 7 dagen per week door.

Stap 10: Uitbetalen

Natuurlijk is het belangrijk om je hard verdiende geld te laten uitbetalen. Op de eerste dag van de maand zul je een alles-in-1 factuur ontvangen. Hierop worden alle inkomsten en kosten verrekend. De uitbetaling zal vervolgens plaatsvinden op de eerstvolgende werkdag na ontvangst van de factuur. Je zult de eerste uitbetaling en het gevoel nooit meer vergeten!

Verkopen via Bol Tips

Om je verder te helpen hebben we nog 5 tips.

Tip 1: Volg een cursus

Zoals uit het stappenplan blijkt, komt er veel kijken wanneer je wilt beginnen met verkopen via Bol. Denk aan zaken als inschrijven bij de KvK, kiezen van het juiste product, leveranciers vinden en je verkoopaccount inrichten.

Daarom raden we het aan om een cursus de volgen. Dit om een simpele reden. Je kunt namelijk beter een cursus volgen en meteen alles goed doen waardoor je geld zult verdienen, dan geen cursus volgen en vervolgens fout na fout maken. 

Je kunt een cursus ook zien als een eenmalige investering waarmee je toegang krijgt tot belangrijke kennis en voorbeelden. Daarom raden we aan om de BolMastery te volgen. Deze cursus wordt gegeven door Izzy Bokhove. Hij verkoopt al jaren producten op bol.com en heeft daarmee veel evaring. 

Tip 2: Behaal een goede prestatiescore

Wanneer je begint op bol.com krijg je automatisch een gemiddelde prestatiescore. Je wilt dit eigenlijk zo snel mogelijk verbeteren naar een goede of uitstekende score. Dit doe je door sneller te leveren dan concurrenten en door positieve reviews te krijgen op producten. 

Met een goede prestatiescore zul je namelijk hoger in de zoekresultaten van bol.com komen. Zelfs als je producten duurder zijn dan die van directe concurrenten. Daarom is een goede prestatiescore van groot belang.

verkopen op bol prestatiescore

Tip 3: Hou een oogje op de voorraad

Het is natuurlijk kwalijk als een klant een van je producten wilt kopen en je te laat nieuwe producten hebt ingekocht bij de leverancier. Hierdoor zul je namelijk omzet en ook winst missen. Hou daarom altijd een oogje op de voorraad, zodat je op tijd bij kunt bestellen.

Tip 4: Optimaliseer

Het is aangeraden om je verkopen op bol.com te optimaliseren. Maak bijvoorbeeld productfamilies wanneer producten nagenoeg hetzelfde zijn. Zorg voor extra afbeeldingen bij producten. Probeer als laatst zo min mogelijk retouren te krijgen. 

Tip 5: Onderneem actie

Geld verdienen met bol.com is een mooie kans die tientallen jaren geleden nog niet bestond. Hoewel veel personen van deze kans weten, ondernemen ze nooit actie. Dit terwijl de kennis en middelen om succesvol te worden beschikbaar zijn.

Daarom is het belangrijk dat je zelf actie onderneemt. Je zult het zelf moeten doen en met motivatie en hard werken kun je alles bereiken. Of je droom nu een groot huis, mooie auto of een vakantie naar een ver land is. Het is alleen haalbaar voor mensen die actie ondernemen.

Verkopen via Bol Kosten

Wanneer je gaat verkopen op bol.com moet je rekening houden met de volgende kosten:

 • Inkoopkosten;
 • Bemiddelingskosten (vergoeding voor bol.com);
 • Verpakkingskosten;
 • Verzendkosten (PostNL).

BolMastery

Wanneer je wilt beginnen met verkopen via bol.com, raden we BolMastery aan. Met deze cursus zul je alles leren wat je moet weten over verkopen op bol.com.

Denk aan zaken als:

 • Inschrijven bij de Kamer van Koophandel;
 • Producten kiezen om te verkopen;
 • Leverancier vinden;
 • Producten invoeren;
 • Optimaliseren van producten;
 • En nog veel meer!

Met de cursus zul je voorkomen om grote beginnersfouten te maken. Hierdoor zul je uiteindelijk meer verkopen. Dit met als resultaat dat je ook sneller succes zult behalen.

Via de onderstaande knop kun je een gratis training volgen om te kijken of verkopen via bol.com echt iets voor je is.

Plaats een reactie