Waarom beleggen in aandelen?

Steeds meer mensen in Nederland zijn actief met beleggen in aandelen. Maar wat zijn hiervan nu de voordelen en nadelen en hoe werkt beleggen precies? In dit artikel geven we antwoord op de vraag ‘waarom beleggen in aandelen?’.

Er zijn behoorlijk wat zaken over beleggen die je wilt weten voordat je begint. Ook wanneer je al eerder actief bent geweest of juist momenteel al bezig bent, zul je waarschijnlijk veel nieuwe zaken leren in dit artikel.

Hoe werkt beleggen?

Beleggen in aandelen is een manier om geld opzij te zetten om hiermee het geld voor jou te laten werken in plaats van andersom. Hierbij is het proces van beleggen zoals Warren Buffett dat beschrijft om nu geld uit te geven zodat je in de toekomst meer geld ontvangt.

Wanneer je gaat beleggen in aandelen koop je een klein gedeelte van een openbaar bedrijf. Nadat je hierin investeert hoop je natuurlijk dat het bedrijf naar verloop van tijd groeit en goed presteert. Indien dit het geval is kunnen aandelen meer waard worden doordat investeerders bereidt zijn om meer te betalen dan de prijs waarvoor jij ze hebt gekocht.

Naast dat je geld kunt verdienen door middel van koerswinst heb je ook bedrijven die dividend uitkeren. Hierbij wordt een gedeelte van de winst van een bedrijf uitgekeerd aan de aandeelhouders. Dit maakt dat je op twee manieren geld kunt verdienen wanneer je gaat beleggen in aandelen.

Beleggen kan tegenwoordig vrij gemakkelijk via verschillende online brokers en banken. Hierbij kun je online een account aanmaken en meestal al binnen enkele uren aandelen kopen. Bekijk hierbij wel goed wat de handelstarieven zijn van een broker.

Als je graag geld wilt verdienen met beleggen in aandelen, is het belangrijk dat je zorgt voor een goede basiskennis over de beurs en een strategie. De meeste particulieren verliezen namelijk structureel geld op de beurs doordat ze niet goed weten wat ze doen.

Daarmee kan het volgen van een online cursus erg helpen om de juiste kennis te leren. Hoewel een online cursus een investering is, zal dit het dubbel en dwars waard zijn doordat je daarna precies weet op welke manier je geld kunt verdienen.

Wij raden hiervoor de Trading Navigator Methode van Harm van Wijk aan. In deze videocursus leer je alles over beleggen van A tot Z en krijg je toegang tot handige software. Via de onderstaande knop kun je eerst een gratis webinar volgen waarin je al veel handige kennis zult leren!

Waarom beleggen in aandelen? 

Om antwoord te geven op de vraag ‘waarom beleggen in aandelen?’ zullen we vijf voordelen en vijf nadelen van beleggen in aandelen behandelen.

Waarom beleggen in aandelen voordelen

Beleggen in aandelen heeft de volgende vijf voordelen.

1. Inflatie ontlopen

Historisch gezien hebben aandelen een rendement van circa 10% op jaarbasis opgeleverd. Dat is een stuk beter dan de inflatie die gemiddeld rond de 2% ligt. Hiermee kun je inflatie ontlopen waardoor je spaargeld dus niet elk jaar minder waard wordt maar potentieel juist groeit in waarde.

2. Talloze strategieën

Je kunt bij beleggen in aandelen verschillende strategieën hanteren. De meeste mensen beleggen graag op de lange termijn. Hierbij verwacht deze groep dat een bedrijf na verloop van tijd in waarde zal stijgen om hierdoor een mooi rendement te maken.

Daarnaast heb je ook daytraders. Deze groep handelaren maakt veel trades gedurende een enkele dag om zo van kleine koersbewegingen te profiteren. Op deze manier sprokkelen ze dan als het ware steeds een klein stukje winst bij elkaar.

Verder heb je nog de mogelijkheid om ETF’s te kopen waarmee je praktisch een mandje van aandelen koopt wat zorgt voor minder risico. Daarnaast kun je er juist voor kiezen om zelf individuele aandelen te selecteren en kopen. Dit maakt dat je op de beurs talloze strategieën kunt hanteren.

waarom beleggen in aandelen voordelen

3. Gemakkelijk proces

Door de komst van online brokers is het verhandelen van aandelen nog nooit zo makkelijk geweest. Je kunt vanuit huis met een paar drukken op de knop aandelen kopen en verkopen. 

Dit maakt dat beleggen in aandelen een gemakkelijk proces is waaraan je bijna geen tijd kwijt bent. Vooral als je op de lange termijn handelt kun je ervoor kiezen om bijna nooit er naar om te kijken.

4. Profiteer van economische groei

Meestal wanneer de economie groeit resulteert dit in groeiende bedrijfswinsten. Dit doordat economische groei zorgt dat een bedrijf meer omzet en winst kan verdienen. Hiervan kun je met aandelen profiteren doordat een bedrijf dan sneller dividend zal uitkeren en ook de kans groot is dat het aandeel meer waard wordt.

5. Liquiditeit

Wanneer je bijvoorbeeld gaat beleggen in vastgoed ben je erg illiquide. Dit aangezien je een vastgoedobject zoals een bedrijfspand niet zomaar verkoopt en hier vaak een proces van enkele maanden aan te pas komt.

Op de aandelenmarkt kun je juist de aandelen op elk moment verkopen. Dit betekent dat je liquide bent en aandelen erg snel kunt omzetten in geld, wat handig is als je het geld nodig hebt of besluit om ergens anders in te investeren.

Waarom beleggen in aandelen nadelen

Beleggen in aandelen heeft de volgende vijf nadelen.

1. Risico

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Wees ervan bewust dat je in het ergste geval je volledige inleg kunt verliezen. Zorg er daarom altijd voor dat je alleen geld investeert dat je ook echt kunt missen en voor een goede basiskennis en strategie zorgt zoals met een online cursus beleggen.

2. Tijd

Natuurlijk hoeft beleggen in aandelen helemaal niet zoveel tijd te kosten. Echter, als je bijvoorbeeld voor daytraden kiest of je graag grondig onderzoek wilt doen naar verschillende bedrijven zal het al snel redelijk wat tijd kosten.

Denk bijvoorbeeld aan het doorlezen van jaarverslagen en het volgen van ontwikkelingen in het nieuws. Daarnaast ben je ook tijd kwijt aan de aandelenmarkt in de gaten te houden voor bijvoorbeeld een neerwaartse of opgaande markt.

3. Faillissement

Hoewel het niet extreem vaak voorkomt dat beursgenoteerde bedrijven failliet gaan, kan het theoretisch altijd gebeuren. Bij een faillissement worden schuldeisers als eerst betaalt waardoor je als aandeelhouder pas als laatst eventueel je geld terug zal krijgen. Deze kans is dan ook vaak relatief klein bij een faillissement. 

4. Concurrentie

Op de aandelenmarkt zijn ook professionele handelaren en institutionele beleggers actief. Zij hebben meer tijd en kennis waarbij ook gebruikt wordt gemaakt van geavanceerde handelsinstrumenten. Deze concurrentie kan soms de kansen ietswat beperken.

5. Emotie

Koersen van bedrijven blijven continu stijgen en dalen. Hierbij handelen beginners al snel uit emotie wat zal leiden tot slechte keuzes. Denk bijvoorbeeld aan te hoog kopen wanneer een koers al hoog staat of juist laag verkopen terwijl de koers eigenlijk niet meer veel lager zal gaan.

Een goede handelaar kan al zijn emoties uitschakelen. Dit is ook de reden dat je enkel moet beleggen met geld dat je kunt missen zodat je hier niet emotioneel aan gehecht bent. Ook kan lange termijn handelen emoties voorkomen door niet te vaak naar de koersen te kijken.

beleggen emotie

Beginnen met beleggen

Wanneer je graag wilt beginnen met beleggen kun je de volgende stappen hanteren.

  1. Zorg allereerst voor een goede basiskennis. Een goed begin is namelijk het halve werk. Je hebt veel verschillende bronnen waarmee je meer kunt leren over beleggen. Denk bijvoorbeeld aan het volgen een online cursus over beleggen;
  1. Bepaal hoe je wilt investeren in aandelen. Wil je zelf de aandelen individueel gaan selecteren of kies je juist voor een beleggingsfonds. Daarnaast heb je ook andere beleggingsproducten zoals ETF’s waarmee je in één keer een mandje met aandelen koopt;
  1. Bepaal hoeveel je wilt investeren in aandelen. Dit kan bijvoorbeeld een eenmalig bedrag zijn zoals € 1000, maar ook een maandelijks bedrag dat je wilt beleggen. Zorg er in ieder geval voor dat je alleen met geld belegt dat je ook echt kunt missen;
  1. Open een handelsaccount bij een online broker of bank. Hierbij dien je meestal nog je legitimatie te verifiëren en kun je vervolgens geld storten op het handelsaccount. Dit zal je in staat stellen om aandelen te verhandelen;
  1. Koop en verkoop aandelen op basis van een strategie die je van tevoren heb bepaald. Ga nooit handelen zonder strategie aangezien hierdoor de kans groot is dat je geld verliest. 

Veelgestelde vragen

Hoeveel kun je verdienen met beleggen in aandelen?

Sommige mensen verdienen veel geld met beleggen in aandelen terwijl andere juist geld verliezen. Historisch gezien kan de beurs rond de 10% rendement per jaar opleveren als je op een juiste manier gaat handelen.

Hoe begin je met beleggen in aandelen?

Het is tegenwoordig vrij gemakkelijk om een handelsaccount te openen bij een online broker of bank. Nadat je legitimatie is geverifieerd en geld is gestort op het account kun je aandelen kopen en verkopen.

Is beleggen in aandelen risicovol?

Beleggen in aandelen is net als iedere vorm van beleggen risicovol. In het ergste geval kun je namelijk de volledige inleg verliezen. Om risico zoveel mogelijk te beperken is het aanbrengen van diversificatie in je beleggingsportefeuille aangeraden.

Kun je met een klein bedrag beleggen?

Het is zeker mogelijk om ook met kleinere bedragen te beginnen met beleggen. Daarbij kun je ook door middel van ETF’s zorgen voor diversificatie zelfs bij kleinere bedragen.

Plaats een reactie