Wat verdient een youtuber?

Youtubers verdienen geld online met het maken van video’s om die vervolgens te uploaden op YouTube. Maar wat verdient een youtuber nu eigenlijk, en wat doet die daarvoor? 

In dit artikel kijken we naar wat youtubers doen, waarmee youtubers verdienen, hoeveel ze krijgen per view en kijken we naar de uiteindelijke vraag; wat verdient een youtuber?

Wat doet een youtuber?

In principe maken youtubers video’s en uploaden deze vervolgens op YouTube. Dit klinkt makkelijk, echter kost het maken van een goede video veel tijd en inzet.

Als youtuber begin je als eerste met het onderwerp bepalen van je video. Vervolgens moet deze video opgenomen worden. Dit kan met een camera of vanachter de computer, waarbij het beeldscherm wordt opgenomen. 

Wanneer eenmaal alles is opgenomen moet de youtuber nog de video editen. Dit gebeurt met een editing programma vanachter de computer.

camera

De laatste stap is om de video te uploaden en te voorzien van een beschrijving en tumbnail. Deze laatste stappen zijn echter wel cruciaal om goed te doen, zodat de youtuber zoveel mogelijk views krijgt.

Op YouTube zijn verschillende soorten youtubers die andere soorten content maken. We zullen de drie meest voorkomende kort beschrijven.

Vloggen

Vloggers zijn een van de meest voorkomende soort youtubers. In Nederland is vooral Enzo Knol hier bekend mee. Hij legt zijn dagelijkse leven vast op camera en uploadt dit vervolgens op YouTube.

De kijker gaat hiermee als het ware mee in het leven van de vlogger. Voor een vlogger is het dan ook belangrijk dat ze elke dag wat interessants opnemen.

Gamen

Naast vloggers zijn gamende youtubers ook veel voorkomend. Deze youtubers spelen een videogame en leggen dit vast. Dit door hun beeld en geluid van de videogame op te nemen met een opnameprogramma

Hierbij voorzien ze de video ook vaak van commentaar. In Nederland is Gamemeneer een van de grootste gamende youtubers.

Informatieve videos

Informatieve video’s is een categorie dat minder vaak voorkomt. Deze youtubers maken video’s met bijvoorbeeld top 5 lijsten of waarin onderwerpen worden uitgelegd. 

Op dit gebied zijn vooral heel veel Engelstalige youtubers actief. Een voorbeeld hiervan is een video die uitlegt waarom recentelijk veel luchtvaartmaatschappijen failliet gaan. Deze video’s worden vaak ondersteund met beelden van derden.

Waarmee verdient een youtuber?

Youtubers verdienen hun inkomsten niet op een specifieke manier. De meest voorkomende methode is advertenties, maar daarnaast zijn er ook nog sponsordeals en donaties.

Advertenties

De meest voorkomende manier waarmee youtubers geld mee verdienen zijn advertenties. Deze advertenties zie je vaak voordat een YouTube video wordt afgespeeld. Echter, niet elke youtuber kan zomaar beginnen met adverteren.

Hiervoor worden een aantal eisen door YouTube gesteld. Zo moet je onder andere eerst 1000 abonnees hebben en 4000 uren aan kijktijd binnen een periode van 12 maanden.

Sponsordeals

Wanneer een youtuber eenmaal veel abonnees en views heeft worden ze vaak benaderd door bedrijven. Deze bedrijven bieden bijvoorbeeld een gratis reis, product of een bedrag aan in ruil voor promotie van de youtuber.

De youtuber zal dan voor die vergoeding het bedrijf promoten tijdens een video. Dit wordt ook vaak via sluikreclame gedaan, waarmee de kijker niet doorheeft wanneer een product gepromoot wordt.

Donaties

Sinds een paar jaar maken steeds meer youtubers gebruik van het platform Patreon. Via dit platform kunnen kijkers een donatie doen aan een youtuber. Dit in de vorm van een maandelijks bedrag dat de kijker aan de youtuber betaald. Dit bedrag ligt vaak tussen de € 1,- en € 10,- per maand. 

In ruil hiervoor bedankt de youtuber vaak de donateur in de video of krijgt die eerder toegang tot een nieuwe video. Patreon is vooral ideaal wanneer een youtuber nog niet zo groot is en daarmee ook nog niet zoveel verdient.

Hoeveel verdient een youtuber per view?

persoon met youtube logo

De inkomsten van een youtuber per view verschillen heel erg. Voor het gemak zullen we ons focussen op de advertentie inkomsten per view. Dit aangezien sponsordeals heel erg variëren. Daarnaast is het onmogelijk om te weten hoeveel youtubers voor sponsordeals betaald krijgen.

Voor advertenties moet je uitgaan dat een youtuber gemiddeld € 1,- tot € 4,- krijgt per 1000 views. Het bedrag dat de youtuber krijgt per 1000 views hangt erg af van verschillende factoren.

Voorbeeld hiervan is het onderwerp van de video. Met een video over beleggen zijn de advertentie inkomsten hoger dan een video met grappige kattenfilmpjes. Dit omdat bedrijven die adverteren over beleggen meer voor advertenties betalen.

In het onderstaande tabel hebben we een overzicht met hoeveel een youtuber verdient bij een bepaald aantal views. Hierbij gaan we uit van € 2,- per 1000 views.

ViewsInkomsten
10€ 0,02
100€ 0,2
1000€ 2
10.000€ 20
100.000€ 200
1.000.000€ 2000

Zoals in de tabel te zien is, verdient een youtuber per tien views ongeveer 2 cent. Maar zoals eerder aangegeven hangt dit af van meerdere factoren. Wel kun je stellen dat een grote youtuber als Enzo Knol al snel 2000 euro met een enkele video kan verdienen.

Best betaalde youtubers in Nederland

In Nederland heb je veel youtubers die geld verdienen. Van degene die Nederlandstalige YouTube videos maken is Enzo Knol een van de best betaalde.

Hoewel we het niet 100% zeker kunnen weten wordt geschat dat Enzo Knol ongeveer € 1.000.000,- per jaar verdient voor belastingen. Na belastingen zal die dan nog ongeveer € 500.000,- netto per jaar verdienen, wat een behoorlijk bedrag is!

Naast Enzo Knol heb je ook nog Nederlandse youtubers die Engelstalige video’s maken. Daarvan is een bekende Kwebbelkop. Hij maakt voornamelijk gaming video’s die hij voorziet van commentaar. Geschat wordt dat hij daarmee ongeveer € 205.000,- per maand mee verdient! 

Hiermee zie je ook dat er meer verdient kan worden op Engelstalige videos. Het is echter wel weer zo dat er veel meer concurrentie is, waardoor video’s minder snel zullen opvallen.

Wat verdient een youtuber?

Uiteindelijk verschillen de inkomsten van youtubers behoorlijk. Daardoor is het moeilijk om te zeggen wat een youtuber verdient.

Laten we een voorbeeld van een youtuber met 50.000 abonnees pakken. Deze maakt 100 video’s per jaar die gemiddeld 25.000 views per video opleveren. Dat is 2.500.000 views per jaar. Met een gemiddelde inkomsten van 2 cent per view, verdient deze youtuber dan 50.000 per jaar aan advertentie inkomsten.

Dit is dan wat die youtuber alleen al verdient aan advertenties. Hiernaast kan er nog worden verdiend aan sponsordeals en donaties.

logo youtube

Zelf verdienen op YouTube

Wil je zelf ook beginnen met online geld verdienen op YouTube? Dan raden we De Youtubers Beginnersgids aan. Met deze gids zul je alles leren over het creëren van een succesvol YouTube kanaal.

YouTube Gids

De Youtubers Beginnersgids

Eindelijk alles leren over YouTube? De Youtubers Beginnersgids legt stap-voor-stap uit hoe je een succesvol YouTube kanaal kunt beginnen!

Plaats een reactie